Delnice, 28. ožujak 2014.

OPET O ISTOM PRVA OVOGODIŠNJA SJEDNICA TURISTIČKOG VIJEĆA DELNICA

»Preživjeli« samo dugovi i direktorica

Izvješće direktorice Irene Vučenik Šostik ne nudi mogućnost izlaska iz krize, rečeno je na sjednici. Dug od 214.289 kuna nastao je 2011. godine i prenosi se iz godine u godinu 

ELNICE » Sjednica nova, priča stara – jedan je od mogućih komentara prve ovogodišnje sjednice Turističkog vijeća Grada Delnica, koja je iznova protekla u isticanju već u niz navrata spominjanih dugova ovog tijela, izražavanju nezadovoljstva načinom rada te pokušajima traženja izlaska iz višegodišnje krize. Rasprava je krenula nakon izvješća direktorice Irene Vučenik Šostik o financijskom stanju – dugovanja iznose 214.289 kuna, nenaplaćana potraživanja 34.769 kuna, a u tijeku ove godine TZG Delnice trebao bi na temelju plana za sanaciju duga osigurati 113.283 kuna čime bi dio duga bio pokriven. 
    

Kako vratiti dug

Delnički gradonačelnik i predsjednik Turističkog vijeća Ivica Knežević naglasio je da ponuđeno izvješće ne nudi mogućnost izlaska iz krize te. Upitao je direktoricu Vučenik Šostik kako će osigurati poslovanje TZ ako netko od onih kojima je TZ dužan blokira račun i krene u ovrhu, a Vučenik Šostik odgovorila je da najveći vjerovnici (Novi list, »Risnjak-Delnice«) za sada pokazuju razumijevanje. Taj odgovor nimalo nije usrećio člana Vijeća Božidara Mancea, vlasnika Hotela Mance, koji je konstatirao da to ne znači da će razumijevanja biti i sutra. 
    – Ništa se nije promijenilo, jer se nije promijenio način rada, a to znači da se i dalje čeka samo na sredstva iz gradskog proračuna. I dalje nam nitko ne nudi objašnjenje kako je taj dug uopće nastao te ima li u tome možda i krivično odgovornih postupaka. I dalje nemamo prijedloga o načinu vraćanja duga, a podsjećam da je riječ o dugu stvorenom 2011. godine te potom prebacivanom iz godine u godinu. Zanima me kako će na nastavak te priče reagirati Skupština TZ Grada Delnica, tim više što članovi Turističkog vijeća nisu poštivali posljednju odluku Skupštine i zatražili razrješenje direktorice Vučenik Šostik. Paradoksalno je da je prijedlog koji je upravo ovo Vijeće uputilo Skupštini potom isto to Vijeće, nakon što ga je Skupština prihvatila odbacilo! Pri tom su neki od članova Vijeća jednostavno izbjegli dolazak na sjednicu na kojoj se odlučivalo o prijedlogu Skupštine pa ću ja na prvoj sljedećoj sjednici Skupštine tražiti razrješenje ovog sastavaTurističkog vijeća, jer nisu poštivali odluku Skupštine, a tražit ću i novo glasovanje, rekao je Mance. 
    
Protiv sebe


Složivši se s Manceovim kritičkim stavom o glasovanju Vijeća gradonačelnik Knežević je dodao da Turističko vijeće nije bilo samo protiv odluke Skupštine, već i protiv samog sebe jer je upravo iz Vijeća potekla inicijativao traženju odgovornosti direktorice TZG Delnice. No, naglasio je Knežević, novog glasovanja ne može biti jer je prethodno glasovanje, usprkos svojoj kontradiktornosti, bilo legitimno i njegovi se rezultati moraju poštivati. 
    Knežević je također predložio, a Vijeće usvojilo, da se ponuđeno financijsko izvješće prima na znanje, ali se istodobno direktoricu Vučenik Šostik zadužuje da do 30. ožujka izradi konačan plan poslovanja Turističkog ureda iz kojeg se mora vidjeti način vraćanja duga te mogućnosti daljnjeg rada u okviru kojeg ne smije biti mjesta za ovakve dubioze. Turističko vijeće također je prihvatilo i prijedlog o smanjenju broja članova Skupštine s 20 na 15.

Knežević: Sjednica što hitnije, a materijali na vrijeme! 
    
    Nezadovoljstvo gradonačelnika Kneževića radom TZG Delnice bilo je vidljivo i iz činjenice da je izvješće o radu direktorice TU za 2013. godinu skinuto s dnevnog reda, jer su članovi Vijeća materijale dobili uoči sjednice. 
    – Novu sjednicu, vezanu samo uz tu točku treba održati što hitnije, a ubuduće ovako važni materijali članovima Vijeća trebaju dolaziti na vrijeme, konstatirao je Knežević.

(M.K.)

 

 

 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice