Delnice, 03. ožujak 2014.

UKIDANJE ZAKONA O BRDSKO-PLANINSKOM PODRUČJU KATARINA MIHELČIĆ, ZAMJENICA GRADONAČELNIKA

Delničke udruge prve žrtve tanjeg gradskog budžeta

Gorani se vole družiti, informirati i rekreirati te stoga nije niti čudno što postoji toliki broj udruga u gradu. Samim time što su uključeni u rad neke udruge znači da su naši sugrađani aktivni u društvu i žele napredak zajednice ostvariti kroz vlastiti angažman i rad


Najave ukidanja Zakona o brdsko-planinskom području – do čega dolazi 1. siječnja 2015. godine – znak su da se u Gradu Delnice već ove godine, koja je proglašena takozvanim prijelaznim razdobljem u okviru kojeg odredbe »brdskog« zakona još uvijek vrijede, počne razmišljati o korisnicima gradskog proračuna, ponajprije stoga što analize nedvojbeno ukazuju na to da će već ove godine preraspodjelom prihoda od poreza na dobit gradski proračun izgubiti oko 800.000 kuna, a ukupan proračunski gubitak bez adekvatne zamjene »brdskog« zakona bit će oko 7 milijuna kuna. Naravno, tako veliki minus nije ni lako ni jednostavno nadoknaditi, a među prvima će na udaru biti brojne delničke udruge. Što im se sprema i kako izdržati predstojeću krizu razgovaramo s zamjenicom gradonačelnika Katarinom Mihelčić. 
    

Teška vremena

– Delnice su grad sa čak 103 registrirane udruge što je zaista puno ako se zna da ovdje živi oko 6000 ljudi. Među tim udrugama su one vezane uz sport, kulturu, tehničku kulturu, humanitarni rad, socijalu i niz drugih područja. Gorani se, očigledno, vole družiti, informirati i rekreirati te stoga nije niti čudno što postoji toliki broj udruga u gradu. Samim time što su uključeni u rad neke udruge znači da su naši sugrađani aktivni u društvu i žele napredak zajednice ostvariti kroz vlastiti angažman i rad. Nažalost, svaka aktivnost i u sportu i u kulturi zahtijeva i poprilična financijska sredstva. Udruge se financiraju članarinama, donacijama, sponzorima te iz gradskog proračuna kroz javne potrebe. U ovogodišnjem proračunu Grada Delnica nalazi se 45 udruga koje koriste novce proračuna, a to je znak da Grad Delnice cijeni i podržava razvoj civilnog društva kroz sport, rekreaciju, kulturu, turizam i ostale udruge koje se bave našim građanima i njihovim slobodnim vremenom. Nažalost, najave budućnosti vezane uz ukidanje »brdskog« zakona i uspostavu Zakona o regionalnom razvoju koji ne nudi dosadašnje olakšice, najavljuju teška vremena i zaista je veliko pitanje koliko će u okvirima tog novog zakonskog akta biti moguća daljnja financijska podrška za udruge u našem gradu. 
    
Kreativni i vrijedni


To je, naravno, žalosno jer je, primjerice u tijeku prošle godine niz udruga vrlo aktivno i kvalitetno sudjelovao u projektima i manifestacijama Grada kakve su bile »Deunško lejto je fineuo« i »Delnička adventska bajka«. Njihov trud i rad dokazuje da smo kreativna i vrijedna zajednica s brojnim vrijednim i zanimljivim ljudima, koji kroz svoje hobije i interese obogaćuju naše društvo i društveni život pa ćemo, naravno, nastojati učiniti sve da i dalje radi što veći broj udruga, ali svima mora biti jasno da će iz gradskog proračuna na raspolaganju biti znatno manje novaca, no što je to bilo ranije. 
    Također, naglašavam kako puno očekujemo i od nedavno napokon osnovane Sportske zajednice Grada Delnica. Za predsjednicu te Zajednice izabrana je Slavica Grgurić Pajnić, a dopredsjednik je Goran Rački. Nadamo se da će ovaj korak u organizaciji udruga u sportu biti napokon korak naprijed i vjerujemo da će s uspjehom odraditi sve zadatke koji novu zajednicu čekaju već mnogo godina, rekla je Katarina Mihelčić.

WEB KALENDAR DOGAĐANJA 
    
    I ove nas godine čekaju brojne manifestacije i događanja u organizaciji udruga te se nadamo da će odaziv građana biti velik i pozitivan. Od ove godine se kalendar događanja može pratiti i na internet stranicama Turističke zajednice Grada Delnica, što je još jedan način da se prate i populariziraju naše udruge i da se podrži njihov rad tijekom cijele godine. Ovim putem zahvaljujemo svim udrugama na nesebičnom angažmanu, razvoju civilnog društva u Gradu Delnicama te svemu lijepome čime se ponosimo i zbog čega smo prepoznatljivi u široj okolici, ističe zamjenica gradonačelnika Katarina Mihelčić.

(M.K.)

 

 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice