Delnice, 07. veljače 2014.

NAKON PREMIJERA I PREDSJEDNIK PRVI ČOVJEK DRŽAVE UPOZORIO DA JE STATUS GORSKOG KOTARA POTREBNO RIJEŠITI ZAKONSKI

DR. IVO JOSIPOVIĆ 
Treba tražiti pomoć od EU fonda solidarnosti

Jedan od zaključaka susreta Stožera i predsjednika Josipovića jest da se ovu elementarnu nepogodu pokuša kategorizirati kao prirodnu katastrofu vezanu uz drvnu masu i energetsku opskrbu te se potom uz suradnju s MVP-om, zajedno sa Slovenijom kandidira za sredstva iz EU fonda solidarnosti 


CRNI LUG, GEROVO, DELNICE » Očito je bilo teško i štete su velike i brojne. No, ono što je dobro je da su sve nadležne službe reagirale vrlo spremno na probleme koji, istina, još nisu u potpunosti uklonjeni, ali će biti. Elementarne nepogode ne možemo spriječiti, ali se mogu brzo i efikasno umanjivati i uklanjati štete što se i radilo pa čestitam lokalnim vlastima, županiji i državnim vlastima koje su učinile sve da šteta bude što manja. Vlada RH prati razvoj situacije. Postoji i EU fond solidarnosti na kojeg bi trebalo aplicirati, a ovu nepogodu treba shvatiti kao priliku da se za krajeve poput Gorskog kotara nađu kvalitetnija zakonska i infrastrukturna rješenja kako bi život ljudima koji tu žive bio kvalitetniji, rekao je predsjednik Hrvatske Ivo Josipović za svog jučerašnjeg posjeta Crnom Lugu i Gerovu, naseljima koja se ubrajaju u najteže stradala područja zahvaćena ledenom olujom koja je tijekom proteklog vikenda paralizirala život u Gorskom kotaru ostavivši na trenutke gotovo cijeli Gorski kotar bez struje te cestovne i željezničke veze sa svijetom. 
    

Još bez željeznice

Već u subotu uvečer Primorsko-goranska županija pokrenula je rad Stožera zaštite i spašavanja, a potom su lokalne samouprave, policija vatrogasci, šumski radnici, članovi GSS-a i brojni stanovnici ovog dijela Hrvatske počeli borbu s elementarnom nepogodom kakvu ne pamte ni najstariji stanovnici ovog kraja. 
    Iako se stanje polako normalizira, još je uvijek veliki dio Gorskog kotara bez struje, većina škola ne radi, prekinut je u potpunosti željeznički promet. a vožnja lokalnim prometnicama moguća je uz onu čuvenu opasku o vlastitoj odgovornosti. Dramatično stanje u najbrdovitijem dijelu Hrvatske privuklo je posljednjih dana i političare pa je tako nakon što su u Mrkopalj prekjučer stigli ministri Ivan Vrdoljak i Ranko Ostojić te premijer Zoran Milanović, jučer Gorski kotar obišao i predsjednik RH Ivo Josipović posjetivši Crni Lug, Gerovo i Delnice gdje je nazočio sastanku Stožera zaštite i spašavanja Primorsko-goranske županije čiji čelnik, župan Zlatko Komadina ističe kako je na kraju tog dijela rada zaključeno kako ne mora svaka neprilika donijeti samo loše stvari. 
    
Stimulirajući zakon

– U ovom slučaju na temelju svega što je Gorski kotar proživio posljednjih dana jasno je svima postalo da se mora stvoriti drugačiji sustav energetske mreže, konkretno da treba početi raditi na izgradnji podzemne mreže opskrbe električnom energijom. Nadalje, treba pokrenuti ili bar bolje razumjeti zakonske inicijative novog Zakona o regionalnom razvoju koji mora imati takve odrebe da, kako je naglasio predsjednik, stimulira ljude da ostanu živjeti u ovakvim područjima otežanog života, a to znači da moraju imati daleko veće koristi od prirodnih resursa područja u kojem žive. U slučaju Gorskog kotara to su šume pri čemu osobno smatram kako se mora ići u decentralizaciju Hrvatskih šuma, jačanje gospodarenja na regionalnoj razini te bitno povećanje sadašnjeg šumskog doprinosa, rekao je Komadina dodavši kako je jedan od zaključaka sastanka Stožera zaštite i spašavanja PGŽ i predsjednika RH Ive Josipovića bio da će se pokušati u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova RH ovu elementarnu nepogodu kategorizirati kao prirodnu katastrofu vezanu uz drvnu masu i energetsku opskrbu te se možda sa Slovenijom zajedno kandidirati za sredstva iz EU fonda solidarnosti. 
    
Vojsku nisu zvali?!

Goranima je ova pažnja draga i definitivno je zaslužuju. Danijel Popović, predsjednik Mjesnog odbora Crni Lug i jedan od najzaslužnijih za dolazak predsjednika Josipovića ističe da dolazak hrvatskih čelnih ljudi skreće pažnju na ovo područje i pruža mogućnost tim ljudima da se u direktnom kontaktu sa stvarnošću upoznaju sa zaista teškim posljedicama elementarne nepogode. 
    – Žao mi je da se Hrvatska vojska nije uključila u pomoć jer se ne bi trebalo zaboraviti koliku su ulogu Delnice i Gorski kotar odigrale u naoružavanju Hrvatske, a u Denicama je stacionirana i jedinica specijalnih postrojbi. Nažalost, nikakve pomoći nije bilo, navodno stoga što ih nitko iz Županije nije zvao, rekao je Popović. 
    
BDP nije mjerilo


Željko Raukar, mještanin Crnog Luga naglašava da se ne smije dopustiti da s prvim danom lijepog vremena županija i država, pa i EU, zaborave Gorski kotar u kojem je stanje katastrofalno. 
    – Vjerujem da će ovo široj hrvatskoj javnosti, ali i onima koji bi o tome morali puno više znati, dokazati da Gorski kotar nije po brdsko-planinskom statusu isti Matuljima i Samoboru na koje su odnose iste odredbe Zakona o brdsko-planinskom području. U odnosu na njih i mnoge druge koji koriste povoljnosti tog zakona, uvjeti života ovdje daleko su teži pa je stoga i nelogično da se u prijedlogu novog Zakona o regionalnom razvoju utemeljenom na procjeni BDP-a, primjerice, Čabar proglašava bogatijim od Crikvenice. Jedino po čemu je Gorski kotar sve bogatiji je – siromaštvo. Tu je sve više gladnih ljudi, čak i među čabarskim »bogatašima« koji su postali vlasnici firme. Jednom vlasniku pekare u Čabru u posljednje je vrijeme pala prodaja kruha za jednu trećinu. Mislim da to sve govori, rekao je Raukar.

Ištok: Morat ćemo posjeći milijun kubika bukve 
    
    Uz posjet predsjednika RH jučer je Gorski kotar obišla i inspekcija državnog poduzeća Hrvatske šume nastojeći analizom stanja na području Gerova i Čabra sagledati razmjere štete. Na tom je području, ističe Ivan Ištok, zamjenik predsjednika Uprave Hrvatskih šuma, stanje zaista teško. 
    – Konkretno, gotovo sve bukove sastojine su uništene, čak iznad 90 posto, a jela se ipak sačuvala što je vrlo važno za eko sustav. Dio te uništene šume ostavit ćemo s nadom da će doći do prirodne obnove, ali veliki dio – procjenjujemo čak oko milijun kubika, morat ćemo sanirati, dakle izvući iz šume. To je iznimno velika brojka jer se na cijelom području UŠP Delnice godišnje sječe 430.000 kubika svih vrsta drva! Pred nama je ogroman posao sanacije u kojeg krećemo najprije na onom dijelu šume srušenom uz prometnice, a nakon toga i u šumu. Tijekom sljedeće dvije-tri godine to moramo sanirati, a posla je toliko da sami uposlenici Uprave šuma podružnice Delnice to neće moći realizirati pa ćemo im slati ispomoć s drugih područja, najavio je Ištok. 
    
Ante Gotovina poslao agregat od 150 kilovata 
    
    Uz domicilnu Županiju koja je od prvog dana od velike pomoći Goranima, razumijevanje pokazuju i drugi, a za svaku pohvalu je potez Grada Zagreba i gradonačelnika Bandića koji je na zamolbu za pomoć odgovorio – kupnjom deset novih desetkilovatnih agregata, govori nam delnički gradonačelnik Ivica Knežević. 
    – Nekoliko tih agregata već smo otpremili u najudaljenije zaseoke iznad izvora Kupe, a ostale ćemo danas i sutra na ostala mjesta gdje su potrebni. Zahvaljujemo im i ističemo kako je Grad Zagreb prvi koji je sa strane ponudio direktnu pomoć. Uz to, upravo bi trebao dobrotom za sada nepoznatog gospodina iz Pakoštana stići agregat od 150 kilovata koji će biti smješten u Malo Selo, rekao je Knežević. Iz neslužbenih, ali vrlo pouzdanih izvora saznajemo da je taj nepoznati gospodin – Ante Gotovina.


 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice