Delnice,08. studeni 2013.

TKO JE ZASLUŽNIJI? OBILJEŽAVANJE SLAVNOG 5. STUDENOG '91 I DALJE NA DVA KOLOSIJEKA

»ZARAĆENI« SUBORCI
Opet dvije proslave osvajanja vojarni

S obzirom na (pre)različita viđenja bivših suboraca tko je zaslužniji za akciju oslobađanja skladišta i odlazak garnizona JNA iz Delnica, Grad Delnice odlučio je u organizaciji proslave preuzeti glavnu riječ

DELNICE » Sutrašnja vrlo značajna obljetnica oslobađanja vojarne i vojnih objekata u Delnicama – događaja kojim je 5. studenog 1991. godine označen odlazak tadašnje Jugo vojske iz Delnica i Gorskog kotara – bit će obilježena »na dva kolosijeka«. Naime, višegodišnji prijepori i sukobi oko toga tko jest, a tko nije i u kolikoj mjeri zaslužan za akciju oslobađanja kojom je bogatim plijenom iz ogromnih delničkih vojnih skloništa naoružana Hrvatska vojska na gotovo svim bojišnicama, doveo je do toga da se ovaj iznimno značajan datum Domovinskog rata proteklih godina obilježavao na različite načine, a tako će biti i ovog puta.
   

Grad Delnice

Istina, za razliku od nekih ranijih godina ovog je puta Grad Delnice odlučio preuzeti glavnu riječ kad je pri organizaciji proslave koju su do sada priređivali ili bivši članovi 138. brigade HV-a ili članovi »Goranskih risova«, kluba te brigade. Ovog su puta, nakon što se iznova nije mogla naći zajednička riječ između dijela sudionika tih zbivanja koji (pre)različito gledaju na zbivanja oko tog datuma, predstavnici Grada prekinuli rasprave i osmislili obilježavanje 22. obljetnice tih događaja koje počinje u 15.30 polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća uz središnjim križ delničkog groblja, nastavlja se u 16 sati svetom misom za Domovinu u župnoj crkvi Svetog Ivana Krstitelja, a vrhunac bi trebala doživjeti u 18 sati u Radničkom domu Delnice gdje će biti održana svečana akademija uz prigodni program.
   
Udruga Zavjet

No, uz tu proslavu sutra će biti moguće svjedočiti i obilježavanju obljetnice oslobađanje vojarne koju organizira Udruga »Zavjet« koje su dio i dragovoljci koji su tog 5. studenog 1991. godine sudjelovali u akciji napada na vojarnu. Njihovo obilježavanje počinje u 7 sati ujutro zvukom vatrogasne sirene nakon čega će u 11 sati na groblju u Mrkoplju biti održana molitva i odana počast uz grob Henrika Štimca, a tom će činu uz monsinjora Jurja Petrovića biti nazočni i predstavnici Općine Mrkopalj, OŠ Mrkopalj i Štimčevi suborci. U 13 sati u Srednjoj školi Delnice povjesničar Ante Nazor održat će predavanje o Domovinskom ratu, a u 15.30 na groblju u Delnicama, kraj središnjeg križa, bit će položeni vijenci i održana molitva koju će predvoditi vojni kapelan pater Mirko Vukoja. Potom će u 16 sati u Crkvi svetog Ivana Krstitelja u Delnicama biti služena sveta misa, a u 18 sati u kavani »Centar« Udruga »Zavjet« priređuje povodom godišnjice osnutka susret i druženje kojem će uz njihove goste nazočiti ponajprije pristalice ovog drugog obilježavanja obljetnice.
   
Ponos, a ne svađa


Najbitnije je svakako da će zaista značajan datum delničke, goranske pa i hrvatske povijesti vezane uz Domovinski rat biti obilježen, a nedvojbeno nije dobro da ni 22 godine nakon događaja koji su (in)direktno mijenjali tijek Domovinskog rata u dijelu suboraca koji su tog dana bili spremni i na najgore, danas nema ni toliko sloge da se dogovore oko načina obilježavanja datuma koji bi za Gorane morao predstavljati razlog za ponos, a ne motiv za svađu.
    Činjenica je da su vrlo vrijedne bile i aktivnosti oko što mirnijeg napuštanja jugo vojske iz Delnica, kao i sama vojna akcija kojom je tadašnjem JNA garnizonu pokazano kako se uz snagu argumenata Gorani mogu koristiti i argumentima snage. Ne shvate li danas »zaraćeni« suborci vrijednost i značaj oba čina moglo bi se dogoditi da u budućnosti njihove proslave u potpunosti izgube temeljni smisao i pretvore se u individualna dokazivanja o tome tko je za što zaslužniji.

Pregovori ili sila
   
    Tipično hrvatski pristup stvarnosti i u ovom slučaju nudi (najmanje!) dvije istine, a takav pristup u nedoumicu dovodi ponajprije mlađe generacije kojima najvjerojatnije baš i nije jasno što se to slavi i zašto se slavi na različite načine. Prijepori oko načina proslave u osnovi su vezani uz (političke?) stavove o tome što je bilo važnije – pregovori s komadom tadašnjeg velikog i potencijalno vrlo opasnog garnizona JNA u Delnicama, ili pak vojna akcija nakon koje je taj garnizon otjeran iz Delnica.

(M.K.)
BRZI LINKOVI

   • POVRATAK NA NASLOVNICU

   • VIJESTI
   • SA SJEDNICA
   • PROSTORNI PLAN

   • PRORAČUN GRADA
   • KAPITALNI PROJEKTI
   • KULTURNA BAŠTINA
   • TURIZAM
   • POVIJEST
   • LINKOVI
   • FOTO GALERIJA
   • VIDEO GALERIJA
   • PITAJTE GRADONAČELNIKA

   • KAKO DO NAS
   • ARHIVA

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice