Delnice,31. listopad 2013.

TURISTIČKO VIJEĆE DELNICA NUŽNA PROMJENA NAČINA RADA

Ili tri manje plaće, ili jedan otkaz

Izdvajanja iz proračuna smanjili smo za 120.000 kuna, odnosno za visinu jedne plaće. Nemamo ništa protiv da djelatnice iz drugih izvora pronađu tu svotu i osiguraju dosadašnju plaću, rekao je Ivica Knežević

DELNICE » Nakon jučer održane 14. sjednice Turističkog vijeća Grada Delnica jasno je da će u sljedećoj godini Turistički ured Delnice iz proračuna Grada Delnica umjesto 385.000 kuna dobiti samo 265.000 kuna, a taj minus od 120.000 kuna u odnosu na željenu svotu osjetit će se ponajprije na plaćama triju uposlenih djelatnica koje će ili pasti za oko 40 posto, ili ostati iste sadašnjima, ali će u tom slučju jedna od njih morati otići. Kako će u konačnici završiti ova kriza delničkog TZG-a i TU-a, bit će jasno već krajem ove godine, ali da će se teško moći izaći iz spomenutih financijskih okvira, bilo je jasno nakon jučerašnje sjednice koju je otvorila direktorica TZG Delnice Irena Vučenik Šostik podnošenjem prijedloga financijskog plana i programa rada u 2014. godini.
    Uz napomenu kako očekuje rast broja gostiju i noćenja u okvirima od 8 do 9 tisuća dolazaka i oko 21 tisuću noćenja, Šostik je pri iznošenju financijskog plana iznesenim svotama za djelatnost i programe najavila daljnju štednju koja se ponajviše ogleda u zaista bitnom smanjenju sredstava namijenjenih plaćama uposlenih koja će za sljedeću godinu iznosti svega 231.000 kuna. To pak znači, pojasnila je potom Mirela Srkoč Šenkinc, voditeljica TIC-a, da bi od 1. siječnja uposlenice TU Delnice radile za oko 3.500 kuna mjesečno, što je po njoj nerealno i predstavlja podcjenjivanje tog posla i njihove visoke stručne spreme: »Kao rješenje nameće se i mogućnost odlaska jedne od nas, pa vas molim da nam kažete koja je od nas višak«, obratila se Srkoč Šenkinc članovima Turističkog vijeća.
    Na njeno pitanje, kao i konstataciju Melite Mihelčić Salopek, članice TV, koja je napomenula kako se očekivalo smanjenje sredstava iz Grada Delnica, ali ne možda ovako veliko, odgovorio je predsjednik TVG Delnice i gradonačelnik Ivica Knežević, ponovivši kako je njegova procjena da sadašnji sustav rada TZG i TU Delnice ne opravdava svoje postojanje u ovom obliku: »Upravo stoga izdvajanja iz gradskog proračuna smanjili smo za 120.000 kuna, odnosno za iznos plaće jedne uposlene osobe. Naravno, nemamo ništa protiv da djelatnice iz nekih drugih izvora pronađu tu svotu i osiguraju si dosadašnju plaću. Također, ne mislimo da je u radu TZG i TU Delnice sve loše, ali smatramo da se može puno bolje, drugačije i efikasnije, tim više što se njihove plaće financiraju iz sredstava poreznih obveznika koji zasigurno žele da se njihov novac koristi što bolje. Činjenica je da ovaj sustav TZ-a na državnoj razini nije dobar, ali ga mi ne možemo ispravljati, a ono što možemo je uvesti red u svom dvorištu i to ćemo i učiniti. Tko je od vas tri višak, nije tema ove sjednice i to se još ni ne zna, ali ćemo pri traženju odgovora svakako u vidu imati i rezultate na prošloj sjednici zatražene financijske analize, kao i akata vezanih uz rad i odgovornost uposlenih«, rekao je Knežević, ne propustivši priliku pohvaliti onaj dio programa rada u kojem se predviđa rad na dodatnim prihodima kao što su upravljanje javnom turističkom infrastrukturom, organizacija prihodovnih priredaba, objavljivanje komercijalnih oglasa na svojim promotivnim materijalima ili pak posredovanje u rezervaciji privatnog smještaja: »Veseli me što se počelo razmišljati i o dodatnim izvorima prihoda. Mi smo svjesni da ovaj sustav nikad neće moći opstati bez pomoći Grada, ali je isto tako svima jasno da dosadašnje odnose i način rada treba mijenjati«, rekao je Knežević, zaključivši raspravu i najavivši novu sjednicu Skupštine Turističke zajednice Grada Delnica na kojoj će njeni članovi raspravljati i glasovati o spomenutim prijedlozima.

Nužan veći trud oko privlačenja turista u Delnice
   
    Ono što članovi Turističkog vijeća u budućnosti žele od TZG Delnice i TU Delnice nedvojbeno je veći trud oko privlačenja turista u Delnice. Željko Obradović založio se za traženje financijske pomoći od strane TZ Kvarnera i TZ Hrvatske vezane uz promidžbu te na dogovore s primorskim destinacijama o upućivanja turista na izlete u zaleđe Kvarnera. Melita Mihelčić Salopek upitala je kako je moguće da se na Krku često mogu vidjeti reklamni panoi koji pozivaju u posjet Postojni, ali ne i u Gorski kotar. Odgovorila joj je Mirela Srkoč Šenkinc najavivši kako je za svotu od pola milijuna kuna tijekom 2014. godine dogovoreno udruženo oglašavanje goranskih TZ-a i na primorskim lokacijama i na području prema Zagrebu.

(M.K.)
BRZI LINKOVI

   • POVRATAK NA NASLOVNICU

   • VIJESTI
   • SA SJEDNICA
   • PROSTORNI PLAN

   • PRORAČUN GRADA
   • KAPITALNI PROJEKTI
   • KULTURNA BAŠTINA
   • TURIZAM
   • POVIJEST
   • LINKOVI
   • FOTO GALERIJA
   • VIDEO GALERIJA
   • PITAJTE GRADONAČELNIKA

   • KAKO DO NAS
   • ARHIVA

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice