Delnice,07. listopad 2013.

OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE KATARINA MIHELČIĆ, ZAMJENICA GRADONAČELNIKA

Uz energetsku neovisnost moguća i zarada

Grad Delnice želi učiniti što više kako bi svojim građanima omogućio upoznavanje s mogućnošću korištenja obnovljivih izvora energije, te u okviru svojih mogućnosti pomogao onima koji se žele okrenuti korištenju obnovljivih izvora energije


U predstojećem razdoblju Grad Delnice namjerava puno veću pažnju posvetiti razvoju obnovljivih izvora energije, kako zbog ušteda koje se kroz njih ostvaruju, tako i zbog činjenice da su obnovljivi izvori energije svuda oko nas i šteta je ne iskoristiti te mogućnosti, ističe Katarina Mihelčić, zamjenica delničkog gradonačelnika s kojom razgovaramo o načinima kojima Grad Delnice može pomoći ljudima koji žive na njegovom području u okretanju ka korištenju obnovljivih izvora energije:
    – Zbog svog položaja i klime Gorski kotar je veliki potrošač energenata o čemu najbolje svjedoče podaci vezani uz godišnju potrošnju energenata po kućanstvu. Primjerice za grijanje tijekom godine u kućanstvu koje koristi centralno grijanje na drva u jednokatnoj kući, potroši se prosječno 30 četvornih metara drva što u tržišnoj vrijednosti (300 kn/m) iznosi oko 9000 kuna. U ovaj izračun nisu uzeti u obzir troškovi piljenja, spremanja i rad koji moramo uložiti da bi ta drva bila spremna na vrijeme za korištenje. Osim drva, u posljednje vrijeme mnogi se odlučuju na korištenje peleta, odnosno proizvoda od drvene biomase koji su nešto jeftiniji, točnije cijena im se kreće od 1,30 do 2,0 kuna po kilogramu, a potrošnja se kreće od 4 do 6 tona po stambenoj jedinici, što u najboljem slučaju prosječno iznosi 6500 kuna godišnje. Problem ovog načina korištenja energije je visoko financijsko ulaganje u novi sustav grijanja za što je, prema izjavama korisnika, potrebno najmanje 20000 kuna, ovisno o kapacitetima i kw peći, te da li je potrebno mijenjati i dimnjak zbog zadanih standarda. Prednosti peleta su jeftinija sirovina, manji gabariti sirovine i otpada te brža manipulacija kod korištenja, a bitno je i to da je sve veći broj proizvođača peleta.
   

Značajna ušteda

No, uz ove u Gorskom kotaru najčešće korištene izvore energije treba napomenuti kako postoje i brojni obnovljivi izvori energije – vjetar, sunce, vode, biomasa i geotermalni izvori. Ako želimo biti praktični orijentirat ćemo se na ono što nas okružuje te ono što je lako dostupno, a ništa manje bitno je i to da svaki od ovih obnovljivih izvora može pomoći u uštedi novaca, što je danas itekako bitno. Zbog svih tih razloga Grad Delnice želi učiniti što više kako bi svojim građanima omogućio upoznavanje s mogućnošću korištenja obnovljivih izvora energije, motivirao ih da se okrenu tim izvorima te, napokon, u okviru svojih mogućnosti pomogao onima koji se žele okrenuti korištenju obnovljivih izvora energije.
    Tako smo zajedno sa zagrebačkom tvrtkom OPM koncept krenuli u pet projekata fotonaponskih elektrana na nekretninama grada. Tri su već u završnoj fazi, a za dva preostala dopunjuje se projektna dokumentacija. Riječ je o objektima upravne zgrade grada, kinu, Domu kulture u Crnom lugu, Domu kulture u Brodu na Kupi te Radničkom domu u Delnicama, a kad svi prorade ostvarit ćemo značajnu uštedu i voljeli bismo da takvih primjera bude što više, pogotovo kad je riječ o pojedincima, odnosno kućanstvima. 
    Smatram da bi se, bez obzira na visoko početno ulaganje, koje se može riješiti kreditnim linijama ili najmom elektrana, trebalo puno više pozornosti posvetiti ovim izvorima energije. Koliko je meni poznato do kraja veljače sedam kućanstava s područja Gorskog kotara, po jedno u Vrbovskom, Fužinama, Skradu, Crnom Lugu i Ravnoj Gori te dva u Lokvama, dobilo je Ugovor s državnom agencijom HROTE i postalo povlašteni proizvođač električne energije. Sigurni smo da interesa za to ima i u Delnicama pa pozivamo zainteresirane da nam se jave kako bismo ih detaljnije upoznali s pojedinostima i uputili na stručnjake koji se bave ovom problematikom. Mi već sada imamo raznih upita. Građane zanima puno toga – od visine zarade koju je moguće ostvariti pa do pitanja da li se buši krov kod postavljanja fotonaponskih elektrana. Krov se, saznala sam, ne buši, a zarada je, naravno, moguća, ali ne odmah jer je riječ o dugoročnom projektu koji uloženo vraća nakon nekoliko godina, a bitnije je to što stvara energetsku neovisnost i omogućuje nam da pokrivamo vlastite energetske potrebe.
   
Informacije iz prve ruke


Da bismo vidjeli trenutačno stanje mi ove jeseni planiramo provesti anketu kojom želimo saznati stvarne potrebe i želje naših sugrađana. Nakon toga vidjet ćemo koji će nam biti sljedeći koraci, a jedna od mogućnosti je i sufinanciranje projektne dokumentacije za izgradnju fotonaponskih ili solarnih elektrana. S obzirom da troškovi projektiranja mogu biti i do 10000 kuna razmišljamo o najpraktičnijem i najpovoljnijem načinu subvencije. Treba napomenuti kako određenih iskustava tu već imamo jer smo kroz suradnju s županijskom agencijom REA Kvarner sudjelovali u županijskom projektu »Zelena energija u mom domu«. Riječ je o projektu kojim se pomaže pri ugradnji sustava za grijanje i pripremu potrošnje tople vode na obnovljive izvore energije, a Grad Delnice u taj se projekt uključio na taj način da smo sufinancirali četiri energetska projekta građana.
    Želja nam je pronaći najpovoljniji model kojim ćemo sudjelovati u ostvarenju zadanih kvota iz Kyota i modernizaciji energetskih sustava u našem kraju. Stoga i ovim putem molimo građane da nas kontaktiraju putem maila za sva pitanja koja ćemo u suradnji s našim partnerima razjasniti i pružiti im informacije iz prve ruke, zaključuje dogradonačelnica Katarina Mihelčić.

HRVATSKA UVOZI 100 POSTO UGLJENA
   
    Obveza Republike Hrvatske prema Kyoto protokolu je proizvoditi 20 posto električne energije iz obnovljivih izvora. Prema službenim podacima HEP-a tek smo na 1 posto! Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva upozorava kako je korištenje ovakvih izvora energije vrlo korisno za zajednicu jer dovodi do dugoročnog smanjenja ovisnosti o uvozu energenata, učinkovitom korištenju energije i smanjenju utjecaja uporabe fosilnih goriva na okoliš, otvaranju novih radnih mjesta i razvoju poduzetništva u energetici te, poticanju razvoja novih tehnologija i domaćeg gospodarstva u cjelini. Koliko je drukčiji odnos prema obnovljivim izvorima energije potreban vidi se i iz činjenice da Republika Hrvatska uvozi preko 50 posto primarne energije – prema zadnjim podacima uvozimo 34 posto električne energije, 40 posto plina, preko 85 posto nafte i naftnih derivata te – 100 posto ugljena!

(M.K.)
BRZI LINKOVI

   • POVRATAK NA NASLOVNICU

   • VIJESTI
   • SA SJEDNICA
   • PROSTORNI PLAN

   • PRORAČUN GRADA
   • KAPITALNI PROJEKTI
   • KULTURNA BAŠTINA
   • TURIZAM
   • POVIJEST
   • LINKOVI
   • FOTO GALERIJA
   • VIDEO GALERIJA
   • PITAJTE GRADONAČELNIKA

   • KAKO DO NAS
   • ARHIVA

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice