Delnice, 13.kolovoz 2013.

SRETNO RJEŠENJE ČLANOVI GORSKE SLUŽBE SPAŠAVANJA DELNICE UREĐUJU SVOJU NOVU BAZU

Delnički GSS u novom domu

Novi objekt je za GSS-ovce pun pogodak jer ima radionicu, garažu za dva vozila, manju garažu za motorne sanjke, prostor za GSS opremu, kotlovnicu i drvarnicu, salu za sastanke, dva uredska prostora, kuhinju i dva sanitarna prostora te još 140 kvadrata na tavanu


DELNICE » Radno ljeto ovih (pre)vrućih dana imaju čla » novi Gorske službe spašavanja Delnice. Na svu sreću, nije to radno ljeto vezano uz intervencije, već uz činjenicu da dobrovoljnim radom uređuju svoj novi dom, kuću u kojoj će – nadaju se već od ove jeseni – nalaziti kompletna njihova oprema i sva vozila, a objekt će biti uređen tako da pruža sve temeljne mogućnosti za brzu i uspješnu intervenciju na terenu. Riječ je o kući u Ulici Matice Hrvatske koja je svojedobno bila stambeni objekt i radionica pa zahvaljujući tome nudi radionicu s mehaničarskom grabom, garažu za dva vozila, manju garažu za motorne sanjke, prostor za GSS opremu, kotlovnicu i drvarnicu, salu za sastanke, dva uredska prostora, kuhinju i dva WC-a s kupaonicom te 140 kvadrata prostora na tavanu kojeg se može urediti u spavaonicu za sudionike tečajeva i slično. Uz to ispred kuće je poprilično veliki vrt koji se također može koristiti za djelatnosti vezane uz rad GSS-a pa je po svemu ova kuća za delnički GSS pun pogodak, ističe predsjednik delničkih GSS-ovaca Goran Zaborac i pojašnjava kako se uopće došlo do nove lokacije djelovanja GSS Delnice.
    – Već je duže vremena naša namjera naći lokaciju koja bi bila naša baza iz koje bismo na intervencije kretali s jedne, a ne kao do sada s tri različite lokacije, budući da su nam dva automobila smještena na dvije različite lokacije, a oprema na trećoj. Najprije smo željeli ići u izgradnju potpuno novog objekta zajedno s delničkim vatrogascima, ali se to pokazalo preskupim, pogotovo kad smo čuli za mogućnost da kupimo ovu kuću koja je za namjenu rada GSS-a bilo idealna, a i cijena od 90.000 eura za ovakav prostor nije bila velika. S tom smo idejom išli do HGSS Hrvatske koji u svom programu rada ima mogućnost izdvajanja sredstva za infrastrukturu, konkretnije dogradnju ili novogradnju ovakvih objekata. Prijavili smo se na natječaj i dobili od HGSS-a 250.000 kuna od kojih smo 200.000 kuna dali za polog, a ostatak novca planirali smo dobiti od Primorsko-goranske županije i jedinica goranskih lokalnih samouprava, a uz to smo i sami priložili 100.000 kuna zarađenih na različitim poslovima.
    No, u jednom je trenutku došlo do poteškoća vezanih uz sufinanciranje županije pa je cijeli projekt, iako smo već uplatili 200.000 kuna pologa, došao u opasnost. Spasila nas je matična organizacija HGSS-a posudivši nam 250.000 kuna čime smo kupili kuću i odmah počeli raditi na uređenju. U međuvremenu je povratkom župana Zlatka Komadine došlo i do promjene stava pa smo tako nedavno za njegova sastanka s čelnicima goranskih lokalnih samouprava potpisali sa Županijom ugovor o tome da će, kako je bilo i obećano, Županija snositi trećinu troškova vezanih uz kupnju kuće. Uz nas i Županiju jednu trećinu trebale bi osigurati goranske općine i gradovi od kojih su neki već izvršili svoju obvezu, ali neki i nisu pa se nadamo da će i oni i Županija uskoro na naš račun uplatiti dogovorena sredstva kako bismo mogli riješiti taj dio posla i okrenuti se uređenju koje smo već započeli vlastitim snagama, rekao je Zaborac.

Korisna cijelom mjestu
   
    Buduća zgrada GSS-a Delnice korisna bi mogla biti cijelom mjestu. Naime, dvoranu za sastanke delnički GSS-ovci planiraju opremiti tako da se može koristiti za predavanja i skupove za četrdesetak ljudi što znači da bi mogli ugošćavati skupove takve vrste. Također, u potkrovlju bi se mogao urediti prostor za smještaj četrdesetak ljudi, polaznika tečajeva koje planira organizirati GSS Delnice. 
   
Sami plus sponzori
   
    Većinu poslova za sada radimo sami jer se od nas 32 člana svatko pomalo razumije u nešto. Naravno, pomažu nam materijalom i sponzori pa nam je tako poduzeće Miteh d.o.o. darovalo brodski pod, a pilana Embra iz Lokava također je pomogla građevinskim stolarskim materijalom. Prijavili smo se i na T-comov natječaj »Zajedno smo jači« vezan uz novac za uređenje centralnog grijanja, a nadamo se da ćemo do jeseni uspjeti završiti sve planirane poslove kako bismo mogli useliti i prvi put u 42 godine dugoj povijesti GSS-a Delnice djelovati iz svog prostora koji će, kad ga uredimo, biti jedan od najljepših i najfunkcionalnijih objekata ovakve vrste u Hrvatskoj, kaže Goran Zaborac.

(M. K.)BRZI LINKOVI

   • POVRATAK NA NASLOVNICU

   • VIJESTI
   • SA SJEDNICA
   • PROSTORNI PLAN

   • PRORAČUN GRADA
   • KAPITALNI PROJEKTI
   • KULTURNA BAŠTINA
   • TURIZAM
   • POVIJEST
   • LINKOVI
   • FOTO GALERIJA
   • VIDEO GALERIJA
   • PITAJTE GRADONAČELNIKA

   • KAKO DO NAS
   • ARHIVA

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice