Delnice, 26. srpanj 2013.

DAR DELNIČKE KANAĐANKE IZGRADNJA DOMA ZA PSIHIČKI BOLESNE IDE DALJE

Uz pomoć ministrice zaustaviti rast troškova

Znatna financijska sredstva za izgradnju objekta dala je pokojna Jeanet Maynarich, Kanađanka delničkog podrijetla, a izvršitelji oporuke planiraju i osnutak Zaklade za učenike slabijeg imovinskog stanja, pomoć nadarenima, te bolesnim i siromašnim

DELNICE » Djelatnici križevačkog »Radnika« ovih su dana nastavili s radovima vezanim uz izgradnju novog Doma za psihički bolesne odrasle osobe u Delnicama, ustanove za čiju je izgradnju inicijativu i znatna financijska sredstva pred desetak godina dala Jeanet Maynarich, Kanađanka delničkog podrijetla. Nastavak radova vezan je isključivo uz postavljanje tzv. stolarije (prozori), ali i to navješćuje mogućnost da taj objekt ove godine bude i završen. No, poteškoća ima puno i to ne zbog građevinskih, već sasvim drugih razloga, govori delnički gradonačelnik Ivica Knežević i pojašnjava:
    »Zbog strogih standarda za takve objekte određenih novim pravilnicima moralo je doći do promjene dijela projektne dokumentacije što su stručnjaci »Radnika« i učinili, ali se onda kao problem postavilo pitanje smiju li oni to činiti budući da cijena poprilično raste zbog tih novih troškova. Pitanje je mogu li i smiju li oni nastaviti radove za nešto čega nije bilo u natječaju pa su stoga s tim upitom oni krenuli i do nadležnih odvjetništava i to se sada rješava. Ukoliko im se to dozvoli, oni će nastaviti radove, a u suprotnom će slučaju za taj dio posla morati biti raspisan novi natječaj što bi produžilo rok završetka radova. No, to ih ne ometa u poslovima vezanim uz postavljanje stolarije i termo fasade i upravo zato sada te poslove obavljaju kako bi ipak iskoristili građevinsku sezonu.
   

Nenamjensko trošenje?

Naravno, zbog cijele te priče u pisanom sam se obliku obratio i ministrici Milanki Opačić i zatražio razgovor kako bismo taj projekt realizirali kako je ugovorom i određeno, a to znači do početka listopada ove godine.
    Naravno, novi zastoj nimalo ne čini sretnim pravne zastupnike gospođe Jeanet Maynarich čijom je donacijom cijeli ovaj projekt i pokrenut pa su zatražili, a mi ćemo im to i omogućiti, uvid u svu dokumentaciju o dosadašnjem dijelu trošenja sredstava u okviru kojeg je, čini se, bilo i nekog nenamjenskog trošenja sredstava od jedne ustanove izvan Delnica. Svakako ću i o tome obavijestiti ministricu Opačić, tim više što je dosadašnjim donacijama pokojna gospođa Maynarich zadužila Delnice i red je da se prema toj ostavštini odnosimo s pažnjom i poštovanjem. Štoviše, Tom Dušević i Vilim Smiljanić, izvršitelji oporuke Jeanet Maynarich, planiraju po njenim naputcima uskoro u Delnicama osnovati Zakladu namijenjenu učenicim slabijeg imovinskog stanja, pomoć nadarenim učenicima te starijim bolesnim i siromašnim ljudima. U tu svrhu gospođa Maynarich oporučno je ostavila 2 milijuna kanadskih dolara koji se mogu početi koristiti od trenutka kada zaklada bude osnovana, a to bi moglo biti već ove jeseni. Ono što je sigurno je da ćemo već ove godine iz tih sredstava dobiti 36. 000 kanadskih dolara namijenjenih pomoći učenicima i tu ćemo svotu, a riječ je o oko 150. 000 kuna, uključiti u naš proračun za te svrhe.
   
Sustav »Halo, pomoć«

Nadalje, gospođa Maynarich oporučno je ostavila 5.000 kanadskih dolara za uspostavu sustava »Halo, pomoć«. Riječ je o sustavu koji se temelji na tome da se kod starijh ljudi koji žive sami postavi uređaj koji na dodir signalizira u Centru tog sustava pomoći da nešto s tom osobom nije u redu, a dežurni u Centru tada pokreće akciju pa zove ili prvog susjeda ili rođake te osobe ili, ako treba, Hitnu pomoć. Nažalost, mi još tog sustava nemamo, ali ćemo ga baš zahvaljujući toj donaciji pokušati pokrenuti. Taj bi Centar mogao biti smješten baš u tom novom Domu, a sudionici tog projekta mogli bi biti geronto domaćice uključene u već postojeći sustav Pomoći u kući starijim osobama, volonteri Crvenog križa i svi ostali koji dobrovoljno žele pomoći i osigurati starim usamljenim ljudima što bolji životni standard i pomoć kad im je potrebna. Mislim da je nešto takvo jako potrebno našem kraju, a bit će, zbog stalnog rasta broja starijih ljudi, još potrebnije pa mislim da bi se trebalo početi razmišljati i o tome da se i iz gradskog proračuna za to počnu izdvajati sredstva. Zbog svih ovih pažnje vrijednih donacija smatram da se prema idejama i dobroj volji gospođe Maynarich treba odnositi s puno više uvažavanja, a budući dom trebalo bi, sukladno njenoj želji, nazvati imenom njenog pokojnog oca Toma Majnarića.«

(M. K.)BRZI LINKOVI

   • POVRATAK NA NASLOVNICU

   • VIJESTI
   • SA SJEDNICA
   • PROSTORNI PLAN

   • PRORAČUN GRADA
   • KAPITALNI PROJEKTI
   • KULTURNA BAŠTINA
   • TURIZAM
   • POVIJEST
   • LINKOVI
   • FOTO GALERIJA
   • VIDEO GALERIJA
   • PITAJTE GRADONAČELNIKA

   • KAKO DO NAS
   • ARHIVA

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice