Delnice, 23. srpanj 2013.

23. CROATIA OPEN OD JUČER PA DO NEDJELJE ODRŽAVA SE NATJECANJE U ORIJENTACIJSKOM TRČANJU NA KOJEM SUDJELUJU NAJVIŠE STRANCI I TO S ČETIRI KONTINENTA

Orijentacijsko trčanje dovelo tisuću gostiju u Gorski kotar

Riječ je o jednoj od najmasovnijih sportskih manifestacija u Hrvatskoj koja ima i jaku turističku komponentu, međutim organizatori su zamjerili lokalnim sredinama i Županiji preslabo zanimanjeDELNICE » Od jučer pa do nedjelje Gorski kotar bogatiji je za više od tisuću gostiju, mahom stranaca, sudionika 23. Croatia Open natjecanja u orijentacijskom trčanju. Tijekom jednotjednog boravka u Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju i na otoku Krku orijentacisti će sudjelovati u pet utrka, a uz upoznavanje Hrvatske kroz borbu na orijentacijskim stazama, ovaj dio Lijepe naše upoznat će i kroz razlilčita druženja i izlete. Konkretnije pojedinosti o događaju koji već nekoliko godina za redom tijekom ljeta gotovo tjedan dana puni goranske turističke smještajne kapacitete i predstavlja jednu od najznačajnijih i najmasovnijih sportskih manifestacija u Hrvatskoj govorili su predstavnici organizatora, Orijentacijskog kluba »Ris« iz Delnica.
   

Stižu s obiteljima

– Trenutačno je za pet utrka prijavljeno 987 natjecatelja koji dolaze s četiri kontinenta, a taj će broj sigurno narasti iznad tisuću sudionika jer se, po običaju orijentacista, u natjecanja često uključuju i članovi obitelji budući da na višednevna natjecanja poput ovog orijentacisti dolaze s cijelim obiiteljima. Prva utrka bit će održana danas u Crnom Lugu, a do nedjelje će orijentacisti još trčati na Krku, u Sungerskom Lugu, Sungerskom Bukovcu i Park šumi Golubinjak, a jedan od treninga bit će odrađen u Fužinama – istaknuli su predsjednik OK »Ris« Ivica Urbanc i jedan od najuspješnijih natjecatelja Matjaž Štanfel, a Tomislav Ugljarević nazočne je upoznao s aplikacijama za pametne telefone uz koje će se moći pratiti sva zbivanja ovog natjecanja i putem kojih će svi sudionici biti informirani o svemu što im je potrebno. Sudionicima će, istaknuo je Danijel Popović koji vodi brigu o promidžbi natjecanja, biti dostupan i set razglednica s ucrtanim orijentacijskim stazama, a posebna atrakcija bit će suvenir-karta orijentacijskog natjecanja na Krku koja je pisana – glagoljicom! Također, nastavljajući dosadašnju tradiciju posebnih priznanja najboljima, i ove će godine uz pehare i medalje najuspješniji dobiti i 50 plaketa osmišljenih ovog puta po ideji akademskog slikara Dušana Šibla čime će uz sportska priznanja najboji pojedinici iz Hrvatske u svoju domovinu nositi i originalne i unikatne umjetničke radove. Medijska pratnju svakog dana natjecanja ove je godine povjerena Gorski kotar TV-u čije će priloge svakodnevno tijekom ovog tjedna emitirati Kanal Ri, a o natjecanju će izveštavati i Sport TV, napomenuo je u ime TV-a Gorski kotar Marin Tuhtan.
    Uz sportsku stranu Cro Open 2013 nedvojbeno je vrlo značajan i kao turistička manifesatacija jer je većina od više od tisuću sudionika i gostiju smještena upravo na području Gorskog kotara, a manji dio njih uz more. Upravo na području turizma dalo bi se napraviti znatno više, smatraju predstavnici »Risa«, pri čemu je Danijel Popović izrazio nezadovoljstvo preslabim zanimanjem lokalne sredine za manifestaciju ovakve vrijednosti.
    – Ako svaki od sudionika dnevno potroši samo 50 eura to znači oko 50.000 eura dnevno, odnosno više od 300.000 eura tijekom tih 5-6 dana boravka. Uz natjecanja te ljude zanima i mnogo toga drugoga, a moj je dojam da im se nudi premalo zanimljivih turističkih sadržaja te da lokalna turistička infrastruktura ne prati u dovoljnoj mjeri ovaj događaj – rekao je Popović. Urbanc je dodao kako je prva briga OK »Ris« kao organizatora osiguranje svih potrebnih uvjeta za natjecanje, a o turističkoj bi ponudi i sadržajima trebali brinuti oni koji su za to i plaćeni.
   
Bolja suradnja


– Priča o Croatia Openu puno je šira od Delnica i Gorskog kotara i već nekoliko godina ovo natjecanje nadilazi mogućnosti samog »Risa« i u organizaciju bi se u puno većoj mjeri trebale uključiti sve lokalne samouprave područja na kojima se natjecanja odvijaju. Odlična iskustva imamo s Krkom gdje smo tek počeli suradnju, ali s goranskim lokalnim samoupravama, kao i sa TZ PGŽ te samom PGŽ, suradnja bi mogla i morala biti bolja, jer je riječ o vrlo velikom natjecanju koje ne samo da daje značajan doprinos goranskom turizmu, već veže i promovira zeleni i plavi dio naše Županije pa vjerujem da će to, nakon što je Gorski kotar već petnaesti put domaćin ovog natjecanja, biti u budućnosti prepoznato bolje nego što je to bilo do sada – rekao je Urbanc, dodavši kako oni kao organizatori u pratećem materijalu nude sudionicima niz goranskih turističkih atrakcija (spilja Lokvarka, Lokvarsko jezero, Zelenui vir, Risnjak, Kupa. Samarske stijene), ali bi izlete trebao organizirati netko drugi.

Smještaj u improviziranom kampu
   
    Za tu priliku 230 natjecatelja smješteno je u privremeno uređenom kampu uz delničku sportsku dvoranu. Osigurana im je voda, WC, bazen i sve ostalo potrebno za takav smještaj, ali bi Delnice i Gorski kotar, predlaže Urbanc, trebale poraditi na tome da se stvori i uredi prostor koji bi osigurao ovakav vid smještaja i kojeg bi mogli koristiti i drugi posjetitelji gosti Gorskog kotara.

(M. K.)BRZI LINKOVI

   • POVRATAK NA NASLOVNICU

   • VIJESTI
   • SA SJEDNICA
   • PROSTORNI PLAN

   • PRORAČUN GRADA
   • KAPITALNI PROJEKTI
   • KULTURNA BAŠTINA
   • TURIZAM
   • POVIJEST
   • LINKOVI
   • FOTO GALERIJA
   • VIDEO GALERIJA
   • PITAJTE GRADONAČELNIKA

   • KAKO DO NAS
   • ARHIVA

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice