Delnice, 09. srpanj 2013.

PRVI UPISNI ROK U TRI GORANSKE SREDNJE ŠKOLE I DALJE DOVOLJNO MJESTA

Goranske srednje škole sa sve manje učenika

Veći interes od broja ponuđenih mjesta zabilježen je samo za gimnazijski smjer u Delnicama, dok je za smjer alatničara u Čabru upitno hoće li se moći formirati odjeljenje

DELNICE » Prvi, ujedno uvijek i po broju upisanih najznačajniji, rok upisa na području Gorskog kotara donio je u tri tamošnje srednjoškolske ustanove 118 nova srednjoškolca. Najviše upisanih, već po tradiciji, imaju Delnice gdje se u Srednju školu »Delnice« upisao 57 budući srednjoškolac što je skoro polovica od svih upisanih budućih goranskih srednjoškolaca u prvom upisnom roku. Željezničko-tehnička škola Moravice upisala je 41-og »prvašića srednjoškolca«, a Srednja škola Vladimira Nazora u Čabru njih 20. U drugom upisnom krugu – koji je na rasporedu krajem kolovoza – u sve tri škole još je podosta slobodnih mjesta – u delničkoj još 18, u Moravicama 31 te Čabru 16 slobodnih mjesta.
   

Dozvola za dva razreda

Jedini smjer za koji je u ove tri srednjoškolske ustanove vladao interes veći od broja ponuđenih mjesta bio je gimnazijski smjer u Delnicama gdje se za 28 slobodnih mjesta prijavilo petero učenika više, a budući da od ta 33 prijavljena njih 18 želi u opću, a 15 u prirodoslovno-matematičku gimnaziju, SŠ »Delnice« zatražila je i od Ministarstva prosvjete te Primorsko-goranske županije dobila dozvolu za rad u dva gimnazijska odjeljenja što će biti dobro i za učenike i za profesore jer će kvaliteta rada u dva manja odjeljenja sigurno biti veća no u jednom s većim brojem učenika. Solidan rezultat upisa u ovoj ustanovi bilježe i kad je riječ o zanimanju ekonomista (smjer trgovac) u koji se prijavilo 14 učenika, što znači da je razredno odjeljenje sigurno, a slični su i rezultati upisa za zanimanje automehaničar-bravar gdje je prijavljeno desetero učenika – sedam automehaničara i tri bravara. Nažalost, za zanimanje stolar u prvom krugu nije se javio niti jedan jedini učenik što još jednom svjedoči kako u Gorskom kotaru, srcu drvoprerađivaštva i ove vrste zanata, zanimanje stolara izumire.
    Za školovanje u Željezničko-tehničkoj školi Moravice u prvom krugu upisa zanimanje je pokazao 41 učenik. Najviše, njih 11, prijavilo se za zanimanje CNC operatera, a pažnje je vrijedan i interes (10 učenika i učenica) u smjeru ekonomist. Osam učenika prijavljeno je u zanimanju tehničar za računalstvo, šest u zanimanju tehničar za električne strojeve, pet za tehničara u željezničkom prometu te jedan za instalatera kućnih instalacija, a niti jedan u zanimanju komercijalist. Iako bi i u Moravicama voljeli da je broj upisanih veći bar za dvadesetak, činjenica je da se i s ovim brojem upisanih mogu pokrenuti tri nova razrednja odjeljenja, a isto je tako moguće da u drugom upisnom krugu ovaj broj učenika prvih razreda dodatno poraste.
   
Silazni trend


Upravo za tim žude i u Srednjoj školi Vladimira Nazora u Čabru gdje je za sada izvjesno jedino to da od rujna sljedeće godine u prvi razred gimnazije može krenuti 16 prošlog tjedna prijavljenih bivših osnovaca ovog područja, a želi li se još netko upisati u gimnaziju, dobrodošao je jer je još osam mjesta slobodno. No, hoće li sljedeće školske godine u čabarskoj srednjoj školi postojati i odjeljenje alatničara, vrlo je upitno. Naime, od 12 slobodnih mjesta nakon prvog su upisa popunjena samo četiri, što u opasnost dovodi postojanje cijelog tog smjera pa će i iz čabarske škole na adresu Ministarstva prosvjete krenuti zahtjev za izdavanjem suglasnosti o radu ovog razrednog odjeljenja.
    Sve u svemu silazni se trend broja upisanih učenika u prvom razredu na području Gorskog kotara iz godine u godinu nastavlja pa je očito kako tri goranske srednje škole i gimnazije neminovno klize prema tome da će za koju godinicu ukupan broj upisanih u prve razrede tih ustanova biti manji od sto. Drugim riječima to polako počinje prerastati u opasnost opstranka za neke od tih škola.

U srcu šume nestaju drvari
   
    Pomalo je i tragično da u srcu šume – 80 posto Gorskog kotara prekriveno je šumom – nitko neće u drvare. Prof. Zvonimir Imgrund, ravnatelj SŠ »Delnice« ističe kako rješenje postoji u projektu koji je ta ustanova još prije desetak godina napravila sa županijskom Agencijom za razvoj »Porin«. Po tom projektu trebalo bi u prostoru sadašnje sportske dvorane SŠ »Delnice« urediti modernu radionicu drvne struke te iz proračuna goranskih lokalnih samouprava osigurati sredstva za kvalitetne stipendije učenika koji se opredijele za ova zanimanja. U prethodnim sazivima lokalnih vlasti za ovaj projekt nije bilo dovoljno razumijevanja pa će ga ravnatelj Imgrund uskoro predstaviti i novoj garnituri goranskih vlasti s nadom da će ga prihvatiti. U suprotnom, nestat će iz SŠ »Delnice« drvari, kao što su prije petnaestak godina nestali i šumari.

(M. K.)BRZI LINKOVI

   • POVRATAK NA NASLOVNICU

   • VIJESTI
   • SA SJEDNICA
   • PROSTORNI PLAN

   • PRORAČUN GRADA
   • KAPITALNI PROJEKTI
   • KULTURNA BAŠTINA
   • TURIZAM
   • POVIJEST
   • LINKOVI
   • FOTO GALERIJA
   • VIDEO GALERIJA
   • PITAJTE GRADONAČELNIKA

   • KAKO DO NAS
   • ARHIVA

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice