Delnice, 22. ožujak 2013.

KULTURA U NAŠEM GRADU OKRUGLI STOL U GRADSKOJ VIJEĆNICI OKUPIO BROJNE DELNIČANE

Delnice u travnju domaćin prvog Mjeseca kulture

Prvi delnički »Mjesec kulture« bit će otvoren 16. travnja nastupom Folklornog ansambla »Lado«, a zatvoren 18. svibnja velikom Smotrom folklora


DELNICE » Zbog velikog broja udruga čiji je rad vezan uz kulturu, ovom bi segmentu djelatnosti trebalo posvetiti znatno više pažnje, jasno je nakon Okruglog stola koji je pod nazivom »Kultura u našem gradu« održan u Gradskoj vjećnici Delnice na inicijativu grada Delnica i Udruge »Dijamant klasika«. Prvi skup ove vrste, kako je ispravno primijetilo nekoliko sudionika, na trenutke je klizio pretjerano u širinu, ali je itekako dobro da je održan jer je ipak ustanovljeno trenutačno stanje i istaknuti pojedini problemi.
   

Zanimljivi prijedlozi

Tako je, primjerice, konstantirano kako je organizacijski pristup aktivnostima kulture bio znatno kvalitetniji pred 10-15 godina kada je u tadašnjem poglavarstvu Grada Delnica djelovao Odbor za kulturu, istaknuta je potreba rada na stvaranju navike posjećivanja kulturnih manifestacija i zbivanja, progovoreno je o što širim oblicima promidžbe i najavljivanja kulturnih događanja, spomenuta je potreba što jačeg uključivanja školaraca, pogotovo osnovaca u ovu vrstu zbivanja, naznačena je nužnost iskoraka kulturnih zbivanja van uobičajenih prigoda kao što su Božić, Uskrs ili Dan Grada, upozoreno je na činjenicu da je sve teže raditi jer iz gradskog proračuna stiže sve manje sredstava, ali i napomenuto kako raspodjela sredstava namijenjenih kulturi nije pod kompetencijom za to široko područje dovoljno stručnih osoba.
    Na svu sreću ove konstatacije nisu ostale samo na razini klasičnih jadikovki, već smo čuli i nekoliko zanimljivih prijedloga čija bi realizacija zasigurno pripomogla razvoju kulturnih aktivnosti u Delnicama. Tako je prof. Nives Marijanović, veteranka delničke kulturne scene, predložila da se u stvaranje navike odlaska na kulturne manifestacije krene tako što bi se u tjednu odredio dan kada bi se redovito svaki tjedan nudio jedan kulturni sadržaj pa bi se unaprijed znalo da se, primjerice, ponedjeljkom u 19 sati u Delnicama nešto događa – koncert, izložba slika ili fotografija, predstava...Mirna Janeš predložila je osnivanje tijela sastavljenog od predstavnika delničkih udruga kulture, a zadatak tog tijela bila bi organizacija i kalendar kulturnih zbivanja, možda i prijedlozi pravednije raspodjele sredstava iz gradskog proračuna. Davor Grgurić napomenuo je kako treba biti što aktivniji u traženju sredstava i van okvira gradskog proračuna, potenciravši posebno županijsku i državnu razinu, a Maja Kezele, zamjenica gradonačelnika Delnica najavila je i jedan konkretni projekt koji bi pod nazivom »Mjesec kulture« trebao trajati od sredine travnja pa do sredine svibnja.
   
Dva datuma


Po njenim riječima prvi delnički »Mjesec kulture« bit će otvoren 16. travnja nastupom čuvenog Folklornog ansambla »Lado«, a zatvoren 18. svibnja velikom Smotrom folklora. »Između ova dva datuma želja nam je organizirati još niz kulturnih događanja pa vas molim da nam u roku od sedam dana pošaljete svoje prijedloge kako bismo složili kalendar zbivanja i u obliku brošure plasirali ga u javnost, zamolila je Kezele, a prvi prijedlog odmah je uputio Davor Grgurić, predsjednik Udruge »Prepelin'c« najavivši kako će već i prije tih datuma, točnije 6. travnja u Radničkom domu Delnice biti održana tradicionalna priredba vezana uz predstavljanje goranskih uskršnjih jela, a pridružio mu se, također van okvira »Mjeseca kulture«, u ime Udruge mladih »ARTeria« Dejan Malnar, obavijestivši nazočne o suradnji s udrugom Kotar teatar s kojom će u kolovozu organizirati drugi »Kotar fest«, jednotjedno druženje vezano ponajprije uz kazališnu umjetnost. Zbivanja, dakle, ima samo ih treba uobličiti u što kvalitetniju kulturno-turističku ponudu i u što većoj mjeri propagirati.

Knjižnica se širi u mesnicu
   
    Budući da su za razvoj kulture itekako bitni i prostori u kojima se kulturna događanja odvijaju, podosta je riječi bilo i o tome pri čemu je na odobravanje naišla najava Maje Kezele vezana uz preuređenje objekta nekadašnjeg delničkog kina u multifunkcionalni objekt namijenjen sadržajima kulture: »Taj bi prostor mogao preuređenjem služiti i kao galerija i kao prostor za koncerte ili kazališne predstave, a uz njega Grad Delnice radit će i na rješavanju statusa objekta Doma OSRH koji očigledno Hrvatskoj vojsci više nije isplativ, a nama bi bio idealan za razna kulturna zbivanja. No, o bilo kakvim rokovima kad je riječ o tom objektu za sada je teško govoriti, rekla je Kezele najavivši kako će skorašnjim širenjem Gradske knjižnice Delnice na prostor susjedne mesnice uskoro i u tom objektu biti moguće organizirati poneka kulturna zbivanja.


Marinko KRMPOTIĆ

 BRZI LINKOVI

   • POVRATAK NA NASLOVNICU

   • VIJESTI
   • SA SJEDNICA
   • PROSTORNI PLAN

   • PRORAČUN GRADA
   • KAPITALNI PROJEKTI
   • KULTURNA BAŠTINA
   • TURIZAM
   • POVIJEST
   • LINKOVI
   • FOTO GALERIJA
   • VIDEO GALERIJA
   • PITAJTE GRADONAČELNIKA

   • KAKO DO NAS
   • ARHIVA

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice