Delnice, 21. ožujak 2013.

STRAH OD POPLAVA PRVA KIŠA, UZ DJELOMIČNO OTOPLJENI SNIJEG, VEĆ STVORILA VELIKE PROBLEME STANOVNICIMA UZ KUPU

KUPSKA DOLINA POD VODOM
»Zaplivali« vrtovi i njive

Mještani Iševnice razočarani jer djelatnici »Hrvatskih voda« nisu očistili kanale uz prometnicu koja vodi tim dijelom


IŠEVNICA » Prva jača kiša koja je na području Gorskog kotara pala u ponedjeljak pokazala je kako je strah mještana Kupske doline od mogućih poplava potpuno opravdan. Naime, snažni udari kiše koje je u Crnom Lugu palo velikih 131 centimetara po metru kvadratnom te u Delnicama respektabilnih 68 cm na metar kvadratni stvorili su, uz tek djelomično otapanje snijega, prve probleme u pojedinim dijelovima Kupske doline. Jedan od tih dijelova je i Iševnica u koju smo došli na poziv Božice Miličević koja je, kao i najveći dio stanovnika tog naselja, razočarana činjenicom da djelatnici »Hrvatskih voda« nisu očistili kanale uz prometnicu koja vodi tim dijelom Kupske doline pa su već prekjučer »zaplivali« vrtovi i njive Iševnice:     
    »Danas je još dobro kako je bilo u ponedjeljak, a što će tek biti, tek ćemo vidjeti mada dobro ne može biti jer je Kupica već sada narasla, a u šumama iznad doline još je jako puno snijega. Već ovaj prvi udar uništio je puno toga u voćnjacima i njivama, oštećene su i prometnice, a posebno je loše što je većina ljudi koji žive u ovom mjestu starije životne dobi i zaista im nije lako živjeti u ovim uvjetima. Svi mi plaćamo razne namete vezane uz vodoprivredu, ali koristi od toga nemamo. Ne razumijemo zašto se ovi jarci i kanali ne pročiste kako treba jer bi tada voda ipak otjecala i stanje bi bilo bolje. Taj negativan odnos prema nama ponavlja se svake godine. Prošle godine molili smo Grad Delnice da uputi nalog Hrvatskim vodama kako bi reagirali, a izgleda da ćemo tako morati i ove godine«, razočarano govori Božica Milićević, dok nam Vilim i Katica Briški koje smo sreli u pokušaju da uz pomoć kamenja »premoste« poplavljenu stazu do svoje kuće, kažu kako je kiše palo jako puno i kako su problemi već počeli, a strah ih je da ono najgore tek dolazi.     
    Koliko su u pravu, može se naslutiti krene li se cestom iz Iševnice u smjeru Zelenog vira. Kupica, inače vodotok razine ovećeg potoka, već sada nosi poprilične količine vode i na pojedinim se mjestima pjeni, a nije rijetkost vidjeti ni brojna od težine snijega oštećena stabla koja ili leže uz cestu nadomak obale, ili su skliznula u nabujalu Kupicu koja ih lagano lomi i odnosi prema ušću u Kupu. Što se više penjemo prema Skradu, obale Kupice sve su bogatije snijegom koji se još nije otopio, a kad počne i taj proces, uz još veće količine snijega u klisurama prema Skradu i Brod Moravicama, sigurno je da će vode biti još puno više. Dodaju li se tome česte i obilne proljetne kiše koje su tipične za ovaj kraj, nije teško pretpostaviti da će i ovog proljeća brojni mještani Kupske doline muku mučti s prevelikim količinama vode. Upravo stoga bi bilo bi dobro, tamo gdje je to moguće, bar malo urediti kanale i povećati im propusnost kako bi voda učinila ipak manje štete.

Godina izdašna oborinama
   
    Nedvojbeno je da će 2013. godina ući u povijest meteorologije Gorskog kotara kao jedna od najizdašnijih oborinama. Visine snijega u petak, 15. ožujka iznosile su neshvatljivo visokih 106 cm u Begovom Razdolju, Parg je mjerio »samo« 44 cm, Crni Lug 39, a Delnice 30 centimetara. Kad se sve to »pretvori« u vodu, bit će puno muke s bujicama, a da stvar bude gora, na sav ovaj snijeg i kišu Gorane su počele mučiti i niske temperature pa je tako nedavno u Starom Lazu izmjereno – 19 stupnjeva Celzija. U Crnom Lugu – 16, Delnicama – 11 i Pargu – 10 stupnjeva Celzija.


Marinko KRMPOTIĆ

 BRZI LINKOVI

   • POVRATAK NA NASLOVNICU

   • VIJESTI
   • SA SJEDNICA
   • PROSTORNI PLAN

   • PRORAČUN GRADA
   • KAPITALNI PROJEKTI
   • KULTURNA BAŠTINA
   • TURIZAM
   • POVIJEST
   • LINKOVI
   • FOTO GALERIJA
   • VIDEO GALERIJA
   • PITAJTE GRADONAČELNIKA

   • KAKO DO NAS
   • ARHIVA

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice