Delnice, 19. veljačej 2013.

NATJECANJE ŠUMARA »HRVATSKE ŠUME« UREDILE SU SVU POTREBNU SKIJAŠKU I BIATLONSKU INFRASTRUKTURU

Sve spremno za 45. prvenstvo Europe u nordijskom skijanju

Vrbovska poljana poznata je po tome što tamo ima snijega i onda kad ga nigdje drugdje nema. Baš stoga predlagalo se da se na toj lokaciji uredi skijaško-trkački centar. Sada je to i učinjeno


MRKOPALJ » Proteklog vikenda održana je tradicionalna skijaško-trkačka maratonska utrka Memorijal mira – 26 smrznutih partizana, ali i prije nje nekoliko skijaško-trkačkih utrka za Hrvatski pokal i prvenstvo Hrvatske u skijaškom trčanju, donijele su potpunu afirmaciju Vrbovske poljane kao skijaško-trkačkog odredišta, a 45. Prvenstvo Europe u nordijskom skijanju i biatlonu za šumare koje počinje sutra, potvrdit će ovu lokaciju i kao izuzetno biatlonsko odredište. Koliku vrijednost od ove zime ima Vrbovska poljana, najbolje pokazuje činjenica da od ove natjecateljske sezone u Skijaško-trkačkom savezu Hrvatske važi pravilo da niti jedna utrka, osim zbog posebnih uvjeta nevremena, ne smije biti odgođena. Ova odredba mogla je ove godine početi važiti stoga što je na Vrbovskoj poljani izgrađena i uređena sva potrebna skijaško-trkačka i biatlonska infrastruktura.
   

Desetak utrka

Podsjetimo, Vrbovska poljana planinska je visoravan smještena pod Bjelolasicom i udaljena 7 kilometara od Begovog Razdolja, a svim Goranima, posebno ljubiteljima skijanja, poznata po tome što tamo ima snijega i onda kad ga nigdje drugdje nema. Baš stoga znatan je bio broj uz skijaško trčanje vezanih Gorana koji su predlagali da se na toj lokaciji uredi skijaško-trkački centar koji će osiguravati da se svake godine održi desetak utrka za Hrvatski pokal. Sada je to i učinjeno, a kako je do toga došlo, govori nam Denis Štimac, pomoćnik voditelja za proizvodne i komercijalne poslove u delničkoj podružnici Hrvatskih šuma:
    – Vrbovsku poljanu uredili smo u okviru priprema za predstojeći 45. EFNS – Europsko prvenstvo šumara u biatlonu i skijaškom trčanju. Postavljeno je i uređeno buduće strelište, izgrađeni mostovi iznad jednog dijela staze te prošireno parkiralište, a postavili smo i privremnene tribine za gledatelje. Također smo uredili i brojne skijaško-trkačke staze koje su sve povezane i vode k ciljnom prostoru, a njihov je broj toliki da za svaku utrku možemo složiti različite staze. Zanimljivo je da smo staze uređivali po šumskim cestama i vlakama koje će služiti tijekom nezimskih mjeseci našim šumskim radnicima za njihove poslove sječe i dopreme drva pa smo tako napravili dvostruku korist – i sportsku i privrednu. Nakon što krajem veljače na Vrbovskoj poljani bude dovršeno Europsko prvenstvo, tamo će ostati osam kontejnera – 6 stambenih i dva za opremu. Kupile su ih za potrebe tog natjecanja Hrvatske šume, a nakon što više ne budu služile toj svrsi, Hrvatske šume s goranskim skijaško-trkačkim klubovima dogovorit će načine i uvjete korištenja pa će, bude li želje, svaki goranski klub moći imati gore svoj kontejner u kojem će držati opremu i gdje će se njihovi skijaši pripremati prije utrke – govori Štimac, dodajući kako je Vrbovska poljana najbolje moguće rješenje za u posljednje vrijeme ćudljive i (pre)često suhe goranske zime.
   
Sigurna lokacija


»Prvi je snijeg tamo pao u prosincu prošle godine i ima ga i danas, a bilo ga je i onih dana kad je u ostalim dijelovima Gorskog kotara nestao. Upravo za tih dana ovdje smo održali tri utrke, a odgoditi smo morali samo jednu i to zbog – previše snijega! Očigledno je da sada imamo lokaciju zahvaljujući kojoj će sva predviđena natjecanja biti održana. Naravno, to ne znači da se utrke neće održavati u drugim mjestima. Dapače, u ostalim mjestima, ukoliko postoje uvjeti, treba organizirati utrku. No, ako snijega nema, onda je tu Vrbovska poljana«, govori Štimac, dodajući kako je ova novouređena lokacija dobra i za hrvatsko skijaško trčanje i za biatlon jer pruža temelje ne samo za održavanje svih u kalendaru planiranih utrka, već i za dobre treninge. Da tome zaista jest tako, pokazuje i činjenica da su već ove sezone na njoj, uz šest održanih utrka, trenirali svi goranski klubovi, kao i skijaši Oroslavlja. Sve što će dalje biti potrebno, ističe Štimac, je uz pomoć lokalne samouprave osigurati prohodnost prometnica do Vrbovske poljane.

Danas otvorenje 45. EFNS-a
   
    Službenim treningom dijela sudionika 45. EFNS-a danas će početi zbivanja vezana uz ovo veliko okupljanje šumara biatlonaca. Svečano otvaranje previđeno je za danas (utorak) u 19 sati u Domu sportova Delnice, a srijeda i petak donose dvije velike utrke. Najprije u srijedu u 9 sati počinje utrka klasičnim stilom, a u 13.30 slobodnim stilom da bi potom u petak u 9 sati počela atraktivna štafetna utrka. Svečanost zatvaranja natjecanja, dodjela medalja te predaja zastave sljedećem domaćinu (Finskoj) predviđena je za petak u 19 sati.

(M.K.)BRZI LINKOVI

   • POVRATAK NA NASLOVNICU

   • VIJESTI
   • SA SJEDNICA
   • PROSTORNI PLAN

   • PRORAČUN GRADA
   • KAPITALNI PROJEKTI
   • KULTURNA BAŠTINA
   • TURIZAM
   • POVIJEST
   • LINKOVI
   • FOTO GALERIJA
   • VIDEO GALERIJA
   • PITAJTE GRADONAČELNIKA

   • KAKO DO NAS
   • ARHIVA

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice