Delnice, 11.kolovoz 2012.

CRNI LUG DRUGI FURMANSKI DAN OKUPIO BROJNE LJUBITELJE TRADICIJE I STARIH ZANATA

Sivac i Jadran vratili nas u furmansku prošlost

Mokri trupci, klizava zemlja, otežano »šlajsanje« (izvlačenje) drva iz šume, potkivanje konja i kirijašenje, samo su dio sadržaja koji su oživjeli sjećanje na neke starinske običaje i autohtonu tradiciju ovog kraja


CRNI LUG » Ni kiša nije zaustavila furmane! Naime, žestoki pljusak koji je počeo upravo u trenutku kad je voditeljica Slavica Kljaić počela s uvodnim pozdravima i najavom programa poremetio je početak priredbe 2. furmanski da n u Crnom Lugu, otjerao potom tijekom svog četrdesetminutnog trajanja dio posjetitelja, ali ne i one najupornije koji su potom nagrađeni prezentacijom života i rada furmana u uvjetima koji su kirijaše s ovih područja najčešće i pratili tijekom rada – mokri trupci, klizava zemlja, otežano izvlačenje drva iz šume, pojačana opasnost od ozljede.
    Sve to moglo se vidjeti, čuti i osjetiti zahvaljujući odluci organizatora (Nacionalni park Risnjak te udruge »Lujzijana« Delnice i »Furman« Crni Lug) da se od kiše ne bježi, već se, kako su stari furmani i radili, pričeka da oluja prođe. A kad je nevera stala, krenula su zbivanja na kišom okupanoj livadi ispod upravne zgrade NP Risnjak.
   

Tri trupca

Dva snažna i lijepa konja (Sivac i Jadran) pod vodstvom svojih gazda – Crnolužanina Nene Štimca Žana i Drežničana Nikole Radojčića –pokazali su kako se to »šlajsaju« (izvlače) trupci iz šume. Puni snage i volje Sivac i Jadran na trenutke su bili i nestašni, a koliko su njihovi ljubimci jaki, pokazali su nam njihovi kirijaši dozvolivši Sivcu da sam – bez ikakvih poteškoća – povuče niz od tri trupca.
    Da sve bude u redu i da se s konjima dobro postupa, brinuo je najpoznatiji goranski furman, Vratarac Marijan Urbanc (»S konjom ti je 'ko i s čovekon, moraš ga pohvalit kad nekaj dobro napravi!«) koji je nazočne na svoj originalan i duhovit način upoznao s pojedinostima šumskog rada, prikapčanjem i otkapčanjem trupaca, postupkom kirijašenja, vođenjem konja. Nakon što je taj dio posla bio gotov, uslijedilo je potkivanje konja, a za taj postupak »obuvanja« koji uključuje skidanje stare potkove, čišćenje kopita i stavljanje nove potkove bio je zadužen grobnički kovač Zoran Maršanić koji je na svojoj rodnoj čakavici odlično, uz vrlo mirnog konja, pojasnio okupljenima od čega je sve sastavljeno dobro potkivanje.
    Nakon ovog dijela priče u kojem smo vidjeli suživot i suradnju čovjeka i životinje uslijedile su, istina u nešto skraćenom obliku, i furmanske igre (bacanje potkove), a našlo se na kraju mogućnosti i za paljenje tradicionalne furmanske vatre kraj čijeg se ognjišta moglo ogrijati, ispeći slaninu ili kobasice na žaru te čuti neku od starih furmanskih štorija koje je pripovijedao Marijan Urbanc Ujo.
   
Vožnja kočijom


Uz prisjećanje na furmanski način života, stoljećima tipičan za Gorane, jučer su uživati mogli i svi koji vole konje. Naime, na ponijima Jahačkog kluba »Vodičajna« iz Lukeži moglo se projahati prekrasnim okolišem, a na raspolaganju je bila i vožnja kočijom. U dvorani za sastanke NP Risnjak organizirana je dječja radionica crtanja i bojenja crteža konja te izrade prigodnih suvenira, a da druženje na kraju bude praćeno i pjesmom pobrinuli su se članovi skupine »Berda« te kraljevička ženska klapa »Lanterna« koji su uljepšali priredbu i furmanima i njihovim gostima.

Kišna epizoda
   
    Zadovoljan ovom djelomično »kišnom« epizodom »Ljeta na Lujzijani i Karolini« je i Miren Androić, predsjednik Udruge »Lujzijana« koja je i osmislila ova zbivanja: »S obzirom na uvjete na kraju je sve ispalo vrlo dobro, a posebno sam zahvalan svim gostima koji su imali strpljenja pričekati da kiša stane. Furmanski dan očigledno ima svoju publiku pa će i dalje biti jedan od sadržaja koje ćemo, u suradnji s našim partnerima, nuditi ljeti gostima s namjerom da kroz njih oživimo sjećanja na neke starinske običaje i autohtonu tradiciju ovog kraja, rekao je Androić.

 

 

 BRZI LINKOVI

   • POVRATAK NA NASLOVNICU

   • VIJESTI
   • SA SJEDNICA
   • PROSTORNI PLAN

   • PRORAČUN GRADA
   • KAPITALNI PROJEKTI
   • KULTURNA BAŠTINA
   • TURIZAM
   • POVIJEST
   • LINKOVI
   • FOTO GALERIJA
   • VIDEO GALERIJA
   • PITAJTE GRADONAČELNIKA

   • KAKO DO NAS
   • ARHIVA

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice