Delnice, 10 .kolovoz 2011.

BAREM VIZUALNO NAKON »MALČANJA« DELNIČKO POLJE POČELO NALIKOVATI NA SLOVENSKE KRAJOLIKE

Košnja europska praksa, a neplaćanje hrvatska

Poražavajuće je da se 189 vlasnika nije ni javilo na zakonsku obavezu održavanja vlastitog zemljišta, ni nama platilo simboličnu svotu za učinjen posao, kaže Nikola Muvrin 

DELNICE Tko god automobilom iz Slovenije dolazi u Hrvatsku vrlo brzo uočava kako su sa slovenske strane gotovo sve livade i proplanci pokošeni i uređeni, dok je s hrvatske strane obrnuto. Tek su poneki pašnjaci i livade uređeni pa je, na našu sramotu, turistima vjerojatno već ta vizualna promjena dokaz kako iz Europe stižu na Balkan. Uzrok urednosti okoliša na strani Dežele nije samo u poznatoj slovenskoj pedantnosti i urednosti, već i u jasnim zakonskim odredbama po kojima se u Sloveniji oni koji kose i održavaju čistim svoje livade novčano nagrađuju, odnosno kažnjavaju ako to ne čine. U takvim uvjetima izbor između dileme pokositi i dobiti novce ili ne pokositi i platiti kaznu je vrlo jednostavan.
   

Počeli lani

Hrvatska je, iako ima zakon po kojem je obveza vlasnika održavati livade i pašnjake, još daleko od tako pametnog i motivirajućeg zakona. Naime, kod nas nema plaćanja ako sam kosiš, ali ima kazne ako svoje ne pokosiš. No, čak i u takvim uvjetima napretka ima, a golim je okom uočljiv na lokaciji Delničkog polja koje već drugu godinu za redom pruža oku znatno ugodniji izgled. Za tu lijepu promjenu najzaslužnija je odluka Grada Delnica da se taj prostor, sukladno nizu važećih zakonskih odredbi, pokosi i uredi. Prvi je put to učinjeno lani kada je nakon dugog niza godina provedena akcija košnje (malčanja) velikog dijela polja, a ove godine nakon košnje čak je sijeno i balirano te se njegovom prodajom namirio dio troškova košnje. Sve te aktivnosti realizirane su pod rukovodstvom gradskog komunalnog poduzeća »Risnjak-Delnice« d.o.o. čiji direktor dr. Nikola Muvrin ističe zadovoljstvo do sada realiziranim poslovima.
   
Pozitivne reakcije

– Prošle smo godine u suradnji s delničkim poduzećem »Juranić« koje je vrlo kvalitetno odradilo svoj dio posla, pokosili 63.362 četvorna metra površine, a ove smo godine travu s pokošenih površina balirali u suradnji s ravnogorskim Obrtom za trgovinu, poljoprivredu i usluge »E & E«. Drago nam je što je naš posao izazvao pozitivne reakcije Delničana i što polje već drugu godinu za redom izgleda kao što je izgledalo nekada, čisto i pokošeno. Ono što nije dobro jest da nam znatan dio vlasnika tog zemljišta nije platio za izvršene usluge, iako je bila riječ o zaista nevelikim novčanim iznosima. Ukupno smo poslali na adrese vlasnika zemljišta na Delničkom polju 300 računa. 25 osoba je prije toga samostalno pokosilo svoju površinu, 26 osoba je nepoznato ili umrlo, a 60 vlasnika je izvršilo svoju građansku dužnost. Poražavajuća je činjenica da se 189 vlasnika nije niti javilo na zakonsku obavezu održavanja vlastitog zemljišta, niti nama platilo simboličnu svotu za učinjen posao.
   
Kupska dolina


Nadam se da će ove godine stanje ipak biti bolje, a aktivnosti vezane uz košnju smo ovog ljeta nastavili na području Broda na Kupi gdje upravo kosimo godinama neuređene livade na samom ulazu u mjesto s delničke strane. Posla bi moglo biti i na drugim lokacijama. Nepokošene su i neobrađene Polane, Presika, Dedin... sve se to može napraviti i popraviti na bolje uz mala ulaganja, ali samo uz dobru volju svih i jačanje svijesti da samo vlastitim trudom i ulaganjima možemo puno toga napraviti za ljepši izgled našeg krajolika, rekao je Muvrin naglašavajući kako svaki vlasnik može kositi sam, a usluga košnje koju pruža Grad Delnice cijenom je vrlo prihvatljiva pa se zaista uz samo malo truda i razumijevanja mogu postići značajni retzultati vezani uz izgled okoliša i, bar vizualno, približavanje Europi.

Zakonska obaveza

Košnjom Delničkog polja »Risnjak-Delnice« d.o.o. samo je realizirao zakonom određene aktivnosti. Naime, svako poljoprivredno zemljiše je, sukladno Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, dobro od interesa za Republiku Hrvatsku, te se prema tom zakonu mora održavati sposobnim za poljoprivrednu proizvodnju. Također, održavanje tih površina propisano je i Odlukom o agrotehničkim mjerama kojima se sprečava erozija, zakorovljenost, omogućava čišćenje kanala, suzbijaju biljne bolesti i štetnici... Vlasnici poljoprivrednog zemljišta dužni su provoditi navedene mjere tijekom vegetacijske sezone u više navrata, a ukoliko to ne rade, zakon predviđa i novčane kazne. Delničko komunalno poduzeće po vrlo povoljnoj cijeni obavlja ove poslove, ali razumijevanja kod najvećeg broja vlasnika još nema u dovoljnoj mjeri.

Marinko KRMPOTIĆBRZI LINKOVI

   • POVRATAK NA NASLOVNICU

   • VIJESTI
   • SA SJEDNICA
   • PROSTORNI PLAN

   • PRORAČUN GRADA
   • KAPITALNI PROJEKTI
   • KULTURNA BAŠTINA
   • TURIZAM
   • POVIJEST
   • LINKOVI
   • FOTO GALERIJA
   • VIDEO GALERIJA
   • PITAJTE GRADONAČELNIKA

   • KAKO DO NAS
   • ARHIVA

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice