Delnice, 07 .kolovoz 2011.

DO KRAJA GODINE NA PODRUČJU GRADA BIT ĆE REALIZIRANO NEKOLIKO INVESTICIJSKIH PROJEKATA

Investicije mijenjaju izgled grada Delnica

Pri kraju su poslovi na izgradnji prvog goranskog kružnog toka, otkupljen je prostor na kojem će se graditi Dom za onemoćale osobe, riješeni su imovinsko-pravni odnosi za zemljište bioenergane, a sređena je dokumentacija za novu autobusnu postaju i trgovački centar

U ožujskom broju »Goranskog Novog lista« predsjednik Gradskog vijeća Delnica Mladen Mauhar najavio je kako će do kraja ove godine biti realizirano nekoliko investicija koje će u popriličnoj mjeri promijeniti izgled Delnica. Ovih dana kraju se privode poslovi prve od tih investicija – izgradnje kružnog toka saobraćaja na križanju Ante Starčevića i ulice Doli, odnosno na lokaciji kraj stare ambulante. Projekt je financiran sredstvima iz gradskog proračuna, korisnu pomoć od 350.000 kuna pružilo je i Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, a radove su tijekom lipnja i srpnja realizirali djelatnici delničkog poduzeća »Gorangrađevno«.
    Delnički kružni tok saobraćaja, inače prvi u Gorskom kotaru, već je bitno promijenio i uljepšao izgled tog dijela Delnica, a još je bitnije da su njegovom izgradnjom stečeni svi potrebni uvjeti da Delnice iznova steknu status ispitnog centra za polaganje vozačkih ispita. Naime, pred dvije godine Delnice su taj status izgubile, a sad će od nadležnih institucija moći tražiti vraćanje Delnica na kartu onih hrvatskih gradova u kojima je moguće polagati vozački ispit.
   

Nova postaja

I dok će kružni tok profunkcionirati već u tijeku ovog mjeseca, kod ostalih je projekata stanje još uvijek neizvjesno, ponajprije stoga što svi daljni postupci ne ovise o gradu koji je svoj dio posla obavio, već o investitorima. Primjerice, Grad Delnice otkupio je prostor na kojem bi trebala početi gradnja Doma za psihički bolesne i onemoćale odrasle osobe, u potpunosti su riješeni i svi imovinsko-pravni odnosi vezani uz zemljište na kojem bi trebala početi gradnja bioenergane, a isto tako sređena je sva potrebna dokumentacija (imovinsko-pravni odnosi, javne rasprave...) vezana uz izgradnju nove autobusne postaje, odnosno izgradnju budućeg trgovačkog centra na mjestu sadašnjeg kolodvora, ističe delnički gradonačelnik Marijan Pleše i dodaje:
    »Natječaj za izvođača radova budućeg Doma za stare i onemoćale osobe je gotov, objekt će graditi građevinsko poduzeće iz Križevaca koje je potpisalo ugovor s nadležnim ministarstvom, a kad će početi radovi i zašto još nisu trebalo bi pitati izvođače. U taj novi objekt, čija će gradnja trajati bar dvije godine, trebali bi biti premješteni svi štićenici i osoblje sadašnjeg Doma u Radočaju, a ono što je potpuno novo je da država želi da taj novi objekt bude potpuno samostalan, odnosno da ne djeluje u okviru Doma za psihički bolesne odrasle osobe Turnić.
    Kad je riječ o bionergani investitor tu u posao može krenuti čim ishoduje lokacijsku dozvolu, a najavljuje se da će to biti već ovog ljeta. Naš dio posla je u toj fazi bio gotov kad smo prodali zemljište. Ono o čemu dalje razmišljamo je izgradnja toplovoda za što postoje dvije mogućnosti. Jedna je da ga sami gradimo te da poslove oko distrubucije energije i naplate njenog korištenja preuzme gradsko komunalno poduzeće, a druga je da tu mogućnost ponudimo koncesionaru na određen broj godina. Drugo rješenje je jednostavnije, djelomično i stoga što od nas ne traži nikakva ulaganja.
   
Milijuni kuna

Naime, izgradnja toplovoda zasigurno bi iz proračuna uzela nekoliko milijuna kuna što je u ovim vremenima krize teško realizirati, tim više što su pred nama najavljeni projekti pročišćivača, vrtića.... No, razmotrit ćemo obje mogućnosti.
    Napokon, kad je riječ o gradnji trgovačkih centara i tu je stanje takvo da smo mi kao lokalna samouprava realizirali sve potrebne uvjete. Primjerice, do prostora koji je kupio »Konzum« doveli smo vodu i struju, a za objekt koji će graditi njemačko-hrvatsko poduzeće »Conceptio« također smo sredili svu potrebnu papirologiju. Svi daljnji koraci ovise isključivo o investitorima, a ono što mi čujemo je da bi radovi na prostoru budućeg »Konzumovog« centra trebali početi u rujnu, a na prostoru sadašnje autobusne postaje čak i ranije«, rekao je Pleše.

Marinko KRMPOTIĆBRZI LINKOVI

   • POVRATAK NA NASLOVNICU

   • VIJESTI
   • SA SJEDNICA
   • PROSTORNI PLAN

   • PRORAČUN GRADA
   • KAPITALNI PROJEKTI
   • KULTURNA BAŠTINA
   • TURIZAM
   • POVIJEST
   • LINKOVI
   • FOTO GALERIJA
   • VIDEO GALERIJA
   • PITAJTE GRADONAČELNIKA

   • KAKO DO NAS
   • ARHIVA

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice