Delnice, 22. veljače 2011.

Otvoreno je tek nekoliko zavičajnih zbirki (Lič, Lokve, Čabar, Prezid, Brod Moravice), a sredinom 2011. u Brodu na Kupi bit će i postav šumarstva, lova i ribolova

Gorski kotar jedina regija u kojoj muzej ne postoji


DELNICE  I dok su proteklog vikenda u cijeloj Hrvatskoj mnogi uživali u svjetski poznatoj manifestaciji Noć muzeja, Gorani su, ako su željeli biti dio tih zbivanja, morali potegnuti bar do Rijeke! Naime, Gorski kotar trenutačno je jedina hrvatska regija koja još uvijek nema svoj muzej! Ono što Gorani trenutačno imaju je nekoliko zavičajnih zbirki (Lič, Lokve, Čabar, Prezid, Brod Moravice...),  a sredinom ove godine u Brodu na Kupi bit će otvoren stalni postav šumarstva, lova i ribolova što će svakako poboljšati situaciju, ali ne i promijeniti činjenicu da Gorani još uvijek nemaju muzejski prostor koji bi na pravi način progovorio o bogatoj povijesti ovog dijela Hrvatske.

Bogata prošlost

Etnografski ili povijesni?
Iako Grgurić govori ponajprije o delničkom dijelu goranskog etno bogatstva, sigurno je da bi u tom muzeju mjesta bilo i za vrijedne eksponate koje su marljivim radom u proteklih desetak godina prikupili članovi sve brojnijih goranskih etno udruga. Nedvojbeno je, dakle, da bi etnografski ili muzej povijesti trebao Gorskom kotaru. No, pogledamo li današnje stanje obremenjeno teškom krizom kojoj se kraj ne vidi, teško je vjerovati da će, uz sve druge potrebe i troškove vezane uz temeljni životni standard, siromašne goranske općinice i gradići biti spremni izdvojiti određena sredstva za kulturu koju mnogi još uvijek smatraju nadgradnjom. Drugim riječima, Gorani će, na žalost, još godinama Noći muzeja morati provoditi izvan svog zavičaja.
Nužnost potrebe za realizacijom takvog značajnog kulturnog projekta već godinama ističe Etno-udruga »Prepelin'c« Delnice koja nakon nekoliko godina postojanja posjeduje već oko 2 i pol tisuće etnografskih predmeta s čitavog goranskog područja, ali i predmeta iz građanske delničke (i goranske) prošlosti, te bi i stoga bilo idealno osmisliti i urediti jedan objekt s više tematski uređenih prostorija, ističe Davor Grgurić, predsjednik »Prepelinc'a« koji nudi i mogućnost rješenja tog problema.
– Još uvijek postoji mogućnost da se jedan takav muzej smjesti u »kuću Bolf« u Zdolanjskom kraju, koja bi kao zgrada definitivno zadovoljavala s povijesnog i prostornog aspekta potrebe Etnografskog muzeja, a vlasnici u Kanadi i dalje su je voljni prodati Gradu, tim više što taj objekt ubrzano propada. U protivnom taj će objekt biti srušen, a građevni materijal uklonjen o trošku Grada. Ta kuća zbog svoje dotrajalosti već sada predstavlja opasnost za prolaznike i susjedstvo, pa je vrlo vjerojatno da bi vlasnici pristali za otkup primiti i manji novac od do sada traženih 40.000 eura, a kuća Bolf bi se, jednom kad bi bila u vlasništvu grada, vjerojatno mogla obnavljati raznim donacijama i kandidiranjima kod fonodova koji podupiru kulturnu baštinu, čime bi se i Grad Delnice znatno rasteretilo od većih ulaganja u jedan takav objekt – predlaže Grgurić, uvjeren da bio ovakvo rješenje bilo moguće.

Spas u zadnji čas

– S druge strane, kulturološko-povijesni i turistički aspekt podrške Grada muzeju i realizacije takvog značajnog projekta »pravog« goranskog muzeja bili bi izuzetni, sami po sebi potpuno opravdani, a uloga Grada upravo povijesna, budući da Gorani takav muzej nikada do sad nisu imali, a zavređuju ga odavna – naglašava Grgurić dodajući da upravo stoga i Udruga »Prepelin'c«, ali i Mjesni odbor Delnice mole Grad Delnice da najozbiljnije razmisli o dugoročnom opredjeljivanju za uređenje etnografskog muzeja, a da kuću Bolf pokuša spasiti već ove godine, dok se to još može.

 

 BRZI LINKOVI

   • POVRATAK NA NASLOVNICU

   • VIJESTI
   • SA SJEDNICA
   • PROSTORNI PLAN

   • PRORAČUN GRADA
   • KAPITALNI PROJEKTI
   • KULTURNA BAŠTINA
   • TURIZAM
   • POVIJEST
   • LINKOVI
   • FOTO GALERIJA
   • VIDEO GALERIJA
   • PITAJTE GRADONAČELNIKA

   • KAKO DO NAS
   • ARHIVA

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice