Delnice, 10. veljače 2011.

DOGRADONAČELNICA POTPISALA POVELJU O PRISTUPAČNOSTI JAVNIH PROSTORA OSOBAMA S INVALIDITETOM

Na godišnjoj Skupštini Udruge gradova u Republici Hrvatskoj, održanoj 9. veljače u Zagrebu, zamjenica gradonačelnika potpisala je Povelju o pristupačnosti javnih prostora osobama s invaliditetom. Potpisivanjem Povelje, gradonačelnici  i zamjenici gradonačelnika 19 grada, izrazili su svoju predanost uklanjanju postojećih prostornih prepreka i promicanju odgovarajuće pristupačnosti javnih prostora osobama s invaliditetom. Poveljom su iskazali svoju spremnost da sustavnim mjerama potiču ulaganje resursa u stvaranje okružja u kojima će javni prostori, javne usluge i komunikacije biti u najvećoj mogućoj mjeri dostupni svim stanovnicima hrvatskih gradova.

Potpisivanje Povelje dio je projekta Pravo na život u zajednici koji u Hrvatskoj provodi  Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), a inicijativa za potpisivanjem Povelje pokrenuta je u suradnji s Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Povelju je na potpisivanje gradonačelnicima i zamjenicima gradonačelnika 19 grada iz Osječko-baranjske, Primorsko-goranske, Sisačko-moslavačke, Šibensko-kninske, Vukovarsko-srijemske i Zadarske županije, uručila koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a, Louisa Vinton.

Predsjednik Udruge gradova RH i gradonačelnik Rijeke, Vojko Obersnel, zahvalio se u ime svih potpisnika istaknuvši kako se na prilagođavanju javnih prostora u gradovima već puno toga napravilo, no potpisivanje Povelje predstavlja prije svega moralnu i osobnu obvezu gradonačelnika da u gradovima osiguraju ravnopravne mogućnosti za sve svoje građane.Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, Anka Slonjšak, zahvalila se svim potpisnicima na pokaznoj spremnosti da svojim doprinosima pomognu u otklanjanju barijera s kojima se osobe s invaliditetom još uvijek suočavaju.

Od 127 hrvatskih gradova s današnjim potpisima ukupan broj gradova potpisnika Povelje povećao se na 80. Povelju o pristupačnosti javnih prostora osobama s invaliditetom potpisali su na današnoj sjednici Skupštine Udruge gradova u RH gradonačelnici Rijeke, Kutine, Vukovara, Šibenika, Vinkovaca, Opatije, Belišća, Gline, Petrinje, Novske, Raba, Bakra, Drniša, Vodica, Otoka i Donjeg Miholjca, te zamjenici gradonačelnika i predstavnici Zadra, Cresa, Delnica, Valpova, Korčule i Siska.

 

Dodatne informacije o inicijativi potpisivanja Povelje u sklopu projekta Pravo na život u zajednici: Socijalno uključivanje i osobe s invaliditetom

U skladu s Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom i Nacionalnom strategijom izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2007. do 2015. godine, UNDP je u suradnji s Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti pokrenuo inicijativu potpisivanja Povelje o pristupačnosti javnih prostora osobama s invaliditetom.

Republika Hrvatska ratificiranjem Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom pokazala je predanost ostvarivanju prava osoba s invaliditetom, među kojima je i pravo na pristup javnim prostorima, uslugama i informacijama. Potpisivanje Povelje simbolični je čin podizanja svijesti o potrebi promišljanja i primjene univerzalnih načela ljudskih prava.

Bez pristupačnih javnih institucija kao što su škole, bolnice, poštanski uredi, banke, trgovački centri, sportski objekti i ostali sadržaji, osobama s invaliditetom narušena su njihova osnovna ljudska prava na obrazovanje, rad, zdravstvenu zaštitu i ravnopravno sudjelovanje u svakodnevnom životu. Povelju o pristupačnosti javnih prostora osobama s invaliditetom do sada su potpisali predstavnici 59 gradova te se očekuje da će svojim potpisom inicijativu podržati i ostali hrvatski gradovi.

Tekst poveljeBRZI LINKOVI

   • POVRATAK NA NASLOVNICU

   • VIJESTI
   • SA SJEDNICA
   • PROSTORNI PLAN

   • PRORAČUN GRADA
   • KAPITALNI PROJEKTI
   • KULTURNA BAŠTINA
   • TURIZAM
   • POVIJEST
   • LINKOVI
   • FOTO GALERIJA
   • VIDEO GALERIJA
   • PITAJTE GRADONAČELNIKA

   • KAKO DO NAS
   • ARHIVA

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice