Delnice, 03. listopad 2010.

DELNIČKI GRADONAČELNIK MARIJAN PLEŠE GOVORI O ZAVRŠNOM DIJELU GODINE I DRUGOJ IZMJENI PRORAČUNA

Gradu ne prijeti nikakav bankrot

Iako se izmjenom proračuna za oko 15 posto smanjila gradska kasa, to nije nimalo zabrinjavajuće, niti ima potrebe za dramatiziranjem, rekao je Pleše 

Drugom izmjenom proračuna Grada Delnica svota kojom će gradske vlasti upravljati ove godine spuštena je s 37,8 na 32,2 milijuna kuna što je smanjenje za oko 15 posto i nije nimalo zabrinjavajuće, smatra delnički gradonačelnik Marijan Pleše te pojašnjava: 
    – Nikakve potrebe za dramatiziranjem i najavom bankrota nema jer je više od pola te svote, točnije 8 posto, vezano uz sredstva koja smo planirali dobiti od države ili županije za zajedničke projekte poput odlagališta otpada u Sović Lazu. Za taj projekt Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost predvidio je 3 milijuna kuna, a budući da su od toga odustali, morali smo odustati i mi te svotu namijenjenu toj svrsi spustiti na samo 270.000 kuna. Dakle, uzmemo li u obzir činjenicu da od ukupnih 5,6 milijuna kuna smanjenja proračuna, gotovo 2,8 milijuna otpada na taj projekt, onda je jasno da stanje nije dramatično jer je bila riječ o novcu sa strane. Štoviše, mi smo sačuvali sredstva predviđena za javne potrebe i socijalu te ostala davanja prema društvenom sektoru i udrugama sportaša. Dobro je i to što krajem godine obično dolazi do rasta prihoda pa vjerujem da ćemo zabilježiti porast primanja i godinu završiti manje-više u okviru planiranog na početku 2010. godine. 
    
Smanjili novce

Za Delničane investicija u Sović Laz zaista i nije prioritet. No, što je s izgradnjom pročišćivača, projekt čija se realizacija odlaže iz godine u godinu?
    – Tu je plan bio utrošiti milijun kuna. U odustajanje od te svote krenuli smo stoga što se nisu stekli uvjeti za njeno korištenje, odnosno struka nam još nije dala odgovor na pitanje koji od tri ponuđena pročiščivača bi bilo najbolje koristiti na našem području. Stoga smo smanjili sredstva i tom projektu namijenili samo 150. 000 kuna, što je dovoljno za projektnu dokumentaciju, a sljedeće godine idemo u natječaj za EU sredstva, tražit ćemo financijsku suradnju s Hrvatskim vodama, Komunalcem i državnim tijelima te kroz zajednička ulaganja pokušati realizirat  i taj projekt koji u svojoj osnovi, a to je izgradnja pročišćivača, košta oko 14 milijuna kuna, a kad tome pridodamo i troškove uređenja cjevovoda na tom području, onda je svota znatno veća i sigurno je nismo u stanju sami osigurati. U skladu s tim mi ćemo u proračunu za sljedeću godinu predvidjeti veća sredstva i pokušati krenuti u realizaciju. 
    Sredstva su pojačana samo kod troškova čišćenja snijega i to s 800.000 na velikih 1,7 milijuna kuna. Koliko je to opterećenje za proračun?
    – Vrlo veliko jer je tu riječ o novcu koji se ne vraća. Nažalost, ponukani prošlom zimom kada smo morali raditi rebalans i povećavati iznos planiranih sredstava, mi smo ove godine izdvojili znatno veću svotu koja se, ako zima ne bude oštra poput prošlogodišnje, mogu pretvoriti i u rezervu. No, bez obzira na sve, držim da će i kod mnogih mještana morati doći do veće odgovornosti prema čišćenju ulica i okućnica. Najviše mislim na situacije kada smo zbog nepostojanja snjegobrana na krovovima nekih kuća bili prisiljeni slati strojeve na nova čišćenje što je bitno povisilo troškove. Takva ponašanja ubuduće namjeravamo izbjeći, možda čak i naplaćivanjem troškova čišćenja ispred kuća gdje se to događa. O postavljanju snjegobrana govorimo već godinama, Grad razmišlja i o financijskoj pomoći onima koji bi ih išli postavljati, ali i mještani sami moraju pokazati inicijativu. 
    
Natječaj za dom


Što je s nizom projekata koji su bili vezani uz proračunska sredstva ove godine. U kojoj su fazi?
    – 31. kolovoza objavljen je natječaj za izgradnju Doma za psihički bolesne odrasle osobe. Uz 1,7 milijuna kuna koje je donirala kanadska Delničanka Jeanett Majnarich, država bi ove godine za taj projekt trebala izdvojiti 3,5 milijuna kuna te potom još po 4 milijuna kuna sljedeće i isto toliko 2012. godine. Budući da je natječaj objavljen, nadamo se da će taj projekt sada zaista napokon i krenuti 
    Nadalje, nadležno državno povjerenstvo trebalo bi, obećano nam je, prije kraja godine, donijeti odluku o prijenosu vlasništva tog objekta na Grad Delnice, a budući da je ispražnjeno i V2 svakako ćemo pokušati razgovarati i o tome. Na tim prostorima, kako stvari sada stoje, namjeravamo urediti poslovnu zonu. U završnoj smo fazi i s otkupom zemljišta za izgradnju bioenergane na lokaciji kod nekadašnje Jele, a u Lučicama se intenzivno radi na mogućnosti uređenje prometnice kojom bi bili vezani svi dijelovi te velike poslovne zone. Postoje i aktivnosti raznih investitora kojima pomažemo u okviru naših mogućnosti – kod bivšeg »Geotiska« uređuju se novi poslovni prostori namijenjeni ponajprije tiskari, a austrijsko poduzeće Palfinger također planira širenje svojih poslovnih prostora koji bi trebali obuhvatiti nova tri hektara na kojima bi bile izgrađene nove hale«, rekao je Pleše.

SKUPLJE ODRŽAVANJE
    Iako konačna odluka još nije donesena, čini se da će prvi izbor za budući delnički pročišćivač biti tzv. membransko pročišćavanje kod kojeg pročistači osiguravaju 99 posto čiste vode, a ostatak se pretvara u humus koji se može prodavati. Manjak tog sustava je nešto skuplje održavanje (700.000 kuna godišnje), ali se taj trošak djelomično može kompenzirati zaradom pri prodaji humusa. Uz to, klasični su se mehanički pročišćivači do sada pokazali kao prilično loše rješenje.

ZAJEDNICA SPORTOVA

    Proračunskim sredstvima sve do kraja ove godine pokušat će se maksimalno u skladu s planom pratiti rad svake delničke udruge, odnosno isplatiti im točno koliko je bilo i obećano, najavljuje delnički gradonačelnik Marijan Pleše, napominjući kako se nada da će u sljedećoj godini posao raspodjele sredstava udrugama, pogotovo sportskim klubovima, biti jednostavniji zbog osnivanja Zajednice sportova Grada Delnica. Maja Kezele, zamjenica gradonačelnika, ističe kako je proces osnivanja udruge u završnoj fazi i Zajednica bi trebala biti osnovana prije donošenja proračuna za 2011. godinu.

 

MArinko KrmpotićBRZI LINKOVI

   • POVRATAK NA NASLOVNICU

   • VIJESTI
   • SA SJEDNICA
   • PROSTORNI PLAN

   • PRORAČUN GRADA
   • KAPITALNI PROJEKTI
   • KULTURNA BAŠTINA
   • TURIZAM
   • POVIJEST
   • LINKOVI
   • FOTO GALERIJA
   • VIDEO GALERIJA
   • PITAJTE GRADONAČELNIKA

   • KAKO DO NAS
   • ARHIVA

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice