DELNICE – Danas će Kavana »Centar« biti domaćin nesvakidašnjeg i zanimljivog kulinarskog druženja koje priređuje i organizira Udruga kuhara Gorski kotar koja je dio Hrvatskog kuharskog saveza. Boris Kauzlarić, zakupac i voditelj restorana »Jezero« u Lokvama inicijator je ovog okupljanja i seminara kojeg je cilj dodatna izobrazba goranskih kuhara: »Prošla sezona pokazala je kako su gosti goranskih restorana najčešće vrlo zadovoljni ponuđenom hranom, kako njenom kvalitetom, tako i pripremom. No, ono za što smo često dobivali kritike je to da tu dobru i dobro pripremljenu hranu ne znamo na tanjuru oblikovati i ponuditi u što zanimljivijem i estetski vrednijem obliku. Naime, već dugo vremena u svijetu se velika pažnja poklanja tom estetskom izgledu hrane, a upravo na tom području mi smo u debelom zaostatku i prečesto gostima nudimo hranu »nabacanu« na tanjur. Cilj ovog jednodnevnog seminara koji će voditi ugledni hrvatski kuhar Damir Perman je upravo poduka na tom području tzv. dekoracije jela. Okupit će se desetak kuhara iz goranskih restorana i tijekom cjelodnevnog rada pripremiti meni sastavljen od hladnog i toplog predjela, juhe, glavnog jela i deserta. Zadatak Permana bit će da svakome od kuhara pripomogne da nakon pripreme jela na tanjuru što ljepše posloži i dekorira to jelo kako bi već samim izgledom gostu bilo privlačno. Sve faze rada kod svakog pojedinog kuhara posebno ćemo snimiti kako bi ih upoznali s procesom ukrašavanja jela, a uz to svaki sudionik dobit će i odgovarajuće skripte s uputama o takvoj vrsti estetskog oblikovanja i dekoracije pripremljenog jela«, rekao je Kauzlarić koji sličnu akciju, kojom će biti pokriven jesenski i zimski dio sezone, najavljuje za jesen ove godine.
M. KRMPOTIĆ
Preuzeto iz Novog lista 16.03.2010. Marinko Krmpotić